Oljemålning av en hund. Foto: Claudio Bresciani/TT

Färre elever söker sig till konstskolor

Uppdaterad
Publicerad

De högskoleförberedande konstskolorna upplever att söktrycket minskat de senaste åren, enligt en undersökning som Sveriges Radios Kulturnytt genomfört.

Av 28 skolor med högskoleförberedande konstutbildningar som Sveriges Radios Kulturnytt kontaktat svarar 19 att antalet sökande minskar.

Flera av skolorna säger att en förklaring kan vara att intresset sjunkit sedan estetiska ämnen upphörde att vara obligatoriska i gymnasieskolan. Något regeringen försökte ändra på tidigare i år utan att få gehör av riksdagen.

–Det var en missräkning för hela regeringen att det förslaget inte gick igenom. Vi visste ju att det är ett viktigt förslag för att stärka Sveriges konkurrenskraft, men också de konstnärliga utbildningarna, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström till Kulturnytt.

Sedan gymnasiereformen genomfördes 2011 har de estetiska ämnena varit frivilliga och många elever har valt bort dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.