Kalla fakta-redaktionen 2019. Foto: TV4

Färre Kalla fakta-avsnitt när TV4 omorganiserar

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli färre avsnitt av TV4:s granskande program Kalla fakta framöver. Redaktionen ska istället arbeta mer mot kanalens nyhetssändningar och playfunktion.

– Vi måste kunna nå fler när allt färre människor tittar på linjär-tv, säger Viveka Hansson, programdirektör för nyheter, samhälle och allmän-tv på TV4.

Kalla fakta har funnits i trettio år och prisats både med Stora journalistpriset och tv-priset Kristallen. Nu blir det färre tablålagda avsnitt av programmet, innehållet ska istället presenteras även utanför programtiteln Kalla fakta.

– Vi kommer att publicera en del i nyheterna och en del direkt på play. Naturligtvis är det här en stor förändring för Kalla fakta som är vana vid att jobba mot fasta, linjära program i tablån, säger Viveka Hansson.

”Tror aldrig TV4 lägger ner Kalla fakta”

Det har förekommit uppgifter om att Kalla fakta ska läggas ned på grund av att programmet inte är tillräckligt lönsamt, något som Viveka Hansson dementerar.

– Jag tror aldrig att TV4 kommer att lägga ner Kalla fakta. Programmet är lönsamt på ett sätt som inte går räkna i kronor och ören. Det fyller ett viktigt samhällsuppdrag och skiljer oss också från andra kommersiella tv-kanaler, säger Viveka Hansson.

Kalla fakta-redaktionen kommer att fortsätta ha samma budget som tidigare. Hur många program som kommer att sändas under programtiteln Kalla fakta är ännu inte klart, men det kommer att bli klart färre, enligt Viveka Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.