Foto: UIP/TT/AP

Favorittippade The Power of the Dog och CODA slåss om Oscarsgalans tyngsta pris

Uppdaterad
Publicerad

The power of the dog är favorittippad inför årets Oscarsgala. Samtidigt har CODA och Belfast också chans att ta hem priset för bästa film. Här är filmerna som tävlar om Oscarsgalans tyngsta pris.

Den 94:e Oscarsgalan äger rum på Dolby Theater i Los Angeles under natten till måndag svensk tid. Programledare är i år Regina Hall, Amy Schumer och Wanda Sykes.  

Jane Campions westerndrama The power of the dog har flest nomineringar, tätt följd av Denis Villeneuves sci-fi-drama Dune. Kritikerkåren tror att The power of the dog tar hem priset för bästa film, men CODA har vuxit fram som en utmanare. Filmen har bara tre nomineringar men fick pris för bästa film på Producers Guild of America Awards, en tydlig indikation på att den kan vinna även på Oscarsgalan.

Här är filmerna som tävlar om priset för bästa film:

The Power of the Dog är nyazeeländska filmskaparen Jane Campions hyllade västerndrama. Campion är storfavorit även i kategorin bästa regi, för övrigt. Filmen har fått flest nomineringar – hela 12 stycken, och är en lågoddsare i kategorin bästa film. Handlingen utspelar sig i Montana 1925 och kretsar kring den dominanta ranchägaren Phil Burbanks, spelad av Benedict Cumberbatch (nominerad till bästa manliga huvudroll). BBC:s filmkritiker Caryn James tycker att filmen är vackert genomförd och tankeväckande om konsekvenserna av sociala och sexuella förväntningar. Enligt henne är filmen ”verkligen årets bästa”. Kulturnyheternas kritiker Fredrik Sahlin gav filmen 4 av 5 i betyg och beskrev filmen som en episk, vacker och sinnrik berättelse om manliga normer och ensamhet. Filmen vann pris för årets bästa film på den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan, Bafta-galan.

CODA, regisserad av Sian Heder, är filmen som vann flera priser på Sundance-festivalen och enligt kritikerna kan utmana The Power of the Dog. Den handlar om sjuttonåriga Ruby, den enda hörande medlemmen i en döv familj. När Ruby ansöker till en prestigefylld musikskola splittras hon mellan sina skyldigheter mot familjen och sina egna drömmar. Filmen har bara fått tre nomineringar men beskrivs som hjärtvärmande och mer lättillgänglig än The power of the dog. Kulturnyheternas filmkritiker Caroline Hainer var av en annan åsikt och skrev i sin recension att CODA är ordinär och att känslorna i filmen känns oäkta.

Belfast är hyllade skådespelaren och regissören Sir Kenneth Branaghs uppväxtskildring. Filmen följer den unga pojken Buddy i Nordirland i slutet av 1960-talet, under en tid när oroligheterna ökar och familjen slits mellan att fly eller stanna kvar. Filmen fick fina recensioner och har redan vunnit en Golden Globe. Den är Oscarsnominerad i sju kategorier och en segerkandidat i kategorin bästa film. Fredrik Sahlin skriver att filmen präglas av torr humor och en blodig konflikt som berättas ur barnets perspektiv. Filmen är även nominerad för bästa originalmanus.

Don’t Look Up är Ada McKays apokalyptiska klimatsatir, om två astronomer som måste ge sig ut på en mediaturné för att varna mänskligheten för en komet som kommer att förstöra jorden. Filmen är nominerad i fyra kategorier, bland andra bästa film och originalmanus. Fredrik Sahlin skriver att techbolagen och Trumphögern får en rejäl känga i filmen. Han tycker att skämten är fyndiga men att de är övertydliga och går till överdrift.

Drive My Car är den japanska regissören Ryusuke Hamaguchis hyllade roadmovie. Den lågmälda berättelsen bygger på romanen med samma namn av Haruki Murakami och följer ett konstnärspar som bollar idéer när de har sex och under bilresor i deras Saab 900. Under den harmoniska ytan finns dock spänningar. Filmen har redan vunnit pris på Golden Globe-galan och en Guldpalm för bästa manus (skrivet av Hamaguchi Ryusuke och Takamasa Oe).

Dune, Denis Villeneuves episka sfi-fi-drama, har näst flest nomineringar, 10 stycken. Filmen kammade hem fem pris på Bafta-galan, bland annat för Greig Frasers foto, bästa specialeffekter och bästa originalmusik av Hans Zimmer. Till Oscarsgalan är filmen nominerad i högprestigekategorier som bästa film och foto. Filmen baserar sig på Frank Herberts, enligt många ofilmbara, epos. David Lynch gjorde ett försök 1984 men har i efterhand sagt att filmen är ”en stor sorg” för honom eftersom han inte fick klippa slutversionen. Fredrik Sahlin tycker att intrigen i nya Dune är banal men att det estetiska är imponerande. Maskörerna Love Larson och Eva von Bahr är nominerade för bästa makeup för Dune.

King Richard handlar om tennisspelarna Serena och Venus Williams pappa Richard, spelad av Will Smith. Richard är en orädd pappa som drivs av en tydlig vision för sina döttrar och som med okonventionella metoder kämpar för att skriva in dem i historien. Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita tycker att filmen är klichéartad men snygg och att Will Smith är övertygande i sin roll. Filmen är nominerad i sex kategorier, förutom bästa film även bästa manliga huvudroll, kvinnliga biroll och originalmanus.

Licorice Pizza, Paul Thomas Andersons nya coming of age-film, följer Alana och Gary när de växer upp och blir kära i San Fernando Valley 1973. Filmen vann en Bafta för bästa originalmanus och har chans att vinna den kategorin även på Oscarsgalan. Fredrik Sahlin gav filmen en fyra och beskriver den som stilsäker och välformulerad men tunn film, i jämförelse med de mästerverk PTA tidigare har gjort som There Will Be Blood och Magnolia.  

Nightmare Alley är Guillermo del Toros stjärnspäckade actiondrama, med skådespelare som Bradley Cooper, Cate Blanchett och Willem Dafoe. En karnevalanställd med manipulativa egenskaper inleder en relation med en kvinnlig psykiater som har ännu farligare sidor. Filmen har fått bra recensioner men är ingen storfavorit till bästa film-priset. Fredrik Sahlin tycker att mästerregissören del Toro har skapat suggestiv filmnostalgi men att slutet är för planerat.

Musikalen West Side Story från 1957, med text och musik av Leonard Bernstein och Stephen Sondheim, får ny skrud i Steven Spielbergs nytolkning. Filmen är nominerad i flera tunga kategorier, som bästa film, regi och foto. Totalt har filmen sju nomineringar. Berättelsen som är inspirerad av Shakespeares Romeo och Julia handlar om rivaliserande gäng, rasism och omöjlig kärlek. Caroline Hainer kallar filmen ”ett underbart cineastiskt äventyr” och ger filmen fem av fem.  

Oscarsgalan sänds i TV4 och på TV4 Play.

OSCARSNOMINERINGAR 2022:

Bästa regi:

Kenneth Branagh (Belfast)

Ryûsuke Hamaguchi (Drive My Car)

Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza)

Jane Campion (The Power of the Dog)

Steven Spielberg (West Side Story)

Bästa manliga huvudroll:

Javier Bardem (Being the Ricardos)

Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog)

Andrew Garfield (Tick, Tick … Boom!)

Will Smith (King Richard)

Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth)

Bästa kvinnliga huvudroll:

Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)

Olivia Colman (The Lost Daughter)

Penélope Cruz (Parallel Mothers)

Nicole Kidman (Being the Ricardos)

Kristen Stewart (Spencer)

Bästa manliga biroll:

Ciarán Hinds (Belfast)

Troy Kotsur (CODA)

Jesse Plemons (The Power of the Dog)

J.K. Simmons (Being the Ricardos)

Kodi Smit-McPhee (The Power of the Dog)

Bästa kvinnliga biroll:

Jessie Buckley (The Lost Daughter)

Ariana DeBose (West Side Story)

Judy Dench (Belfast)

Kirsten Dunst (The Power of the Dog)

Aunjanue Ellis (King Richard)

Bästa manus efter förlaga:

CODA – Siân Heder

Drive My Car – Ryûsuke Hamaguchi, Takamasa Oe

Dune – Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth

The Lost Daughter – Maggie Gyllenhaal

The Power of the Dog – Jane Campion

Bästa originalmanus:

Belfast – Kenneth Branagh

Don’t Look Up – Adam McKay, David Sirota

King Richard – Zach Baylin

Licorice Pizza – Paul Thomas Anderson

Världens värsta människa – Eskil Vogt, Joachim Trier

Bästa dokumentärfilm:

Ascension

Attica

Flykt

Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised)

Writing With Fire

Bästa internationella film:

Drive My Car (Japan)

Flee (Danmark)

The Hand of God (Italien)

Lunana: A Yak in the Classroom (Bhutan)

Världens värsta människa (Norge)

Bästa film:

Belfast

CODA

Don’t Look Up

Drive My Car

Dune

King Richard

Licorice Pizza

Nightmare Alley

The Power of the Dog

West Side Story

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.