Foto: TT

Adelsohn Liljeroths uttalande väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Under åtta år var hon ytterst ansvarig för den svenska mediepolitiken men i en uppmärksammad intervju med Dagens nyheter uttrycker Lena Adelsohn Liljeroth (M) en misstro mot svenska medier som hon menar ”mörklägger” frågor om invandringen. Nu väcks starka reaktioner mot uttalandena, både hos journalistkåren och partikamrater.

Under söndagen uttryckte den före detta kulturministern och tidigare ansvariga för mediefrågor Lena Adelsohn Liljeroth (M), i en intervju med DN, misstro mot svenska medier och åsikter om att journalister förtiger fakta om invandringen, vilket gör att hon ibland läser den främlingsfientliga nättidningen Avpixlat. Enligt Adelsohn Liljeroth beror mörkläggningen på att svenska journalister antingen är ”vänster eller miljöpartister”. Under åtta år (2006-2014) satt hon som ytterst ansvarig för mediepolitiken och var med om att förhandla fram det nya sändningstillståndet för Public service.

Björn af Kleen var den reporter som i reportaget undersökte de växande sympatierna för Sverigedemokraterna på Östermalm i Stockholm. När han ställde frågan ”upplever ni att medierna förtiger fakta om invandringen?” så svarade den tidigare kulturministern i reportaget ”ja” och menar att spöket på andra sidan blir större om man inte berättar hur det är. På frågan ”varför skulle medierna ha mörklagt?” svarar hon: ”för att de är vänster eller miljöpartister”.

Många har reagerat

Uttalandena har skapat stor förvåning hos journalister och frågan om den tidigare kulturministern haft en misstro gentemot de etablerade medierna under tiden hon satt som minister har väckts bland yrkeskåren.

I Dagens nyheter kommenterar DN:s politiska reporter, Ewa Stenberg saken så här:

[...] om Lena Adelsohn Liljeroth ändå anser att medierna förtiger relevanta fakta, varför sade hon inget när hon var kulturminister?

Kinnberg-Batra tar avstånd

Även Moderaternas nuvarande partiledare Anna Kinnberg-Batra tar kraftfullt avstånd från Lena Adelsohn Liljeroths uttalanden och till Aftonbladet säger hon att en sådan kulturminister inte skulle få sitta med i hennes regering.

Olof Lavesson är Moderaternas kulturpolitiske talesperson och ordförande i kulturutskottet.

–  Uttalandena som hon har gjort, det får hon stå för. Det är en bild jag inte delar. Jag har stort förtroende för svensk journalistkår och vad man röstar på privat, det är jag ganska ointresserad av.

Han är också kritisk mot Adelsohn Liljeroths uttalanden:

– Vi behöver alla utveckla vårt sätt att konsumera media, vara mera kritiska och ifrågasättande. Men man måste kunna ställa ännu tuffare krav på politiker. Vi baserar ju mycket på det vi fattar beslut kring och vilken information som kommer till oss och då måste vi fundera på varför får vi den informationen, vem ligger bakom den och vad är syftet med den, säger Olof Lavesson (M).

Kommenterade själv på facebook

I söndags morse kommenterade Lena Adelsohn Liljeroth själv publiceringen på sin Facebook-sida och skrev att citaten är ryckta ur sitt sammanhang:

” [...]Björn af Kleen är en god stilist och skicklig reporter men för att bygga en bra historia krävs ofta att citat rycks ur sitt sammanhang. Så även här – mina vänner vet att SD inte har något att hämta hos oss, även om vi som många andra är oroliga för den stora gruppen ensamkommande män.”

Björn Af Kleen som skrev reportaget säger till Kulturnyheterna att citaten inte alls har ryckts ur sitt sammanhang.

– Nej, det är de inte och det finns ingen dold undermening i texten heller. Hon får prata till punkt och får uppföljningsfrågor, säger Kleen och menar att han hela tiden varit öppen med i vilket sammanhang intervjun skulle användas.

Blev du förvånad över hennes kommentar på Facebook?

– Nej, det blev jag inte. Som jag läser det skriver hon först att hennes citat är tagna ur sitt sammanhang. Sen beskriver hon att hon känner en oro för ensamkommande män, så jag läser det som snarare som verifiering av sammanhanget som hennes citat är med i, säger Björn Af Kleen.

Adelsohn svarar på sms

I ett sms till Kulturnyheterna skriver Adelsohn Liljeroth att det är ”märkligt att man ine tar upp min eller andras oro över den stora gruppen ensamkommande unga män”. Och fortsätter:

”Jag försökte under min tid som minister hindra presstöd till Nationell idag, men hade en snudd på enig riksdag emot mig!! Detta skrivet av en i grunden positiv person till ett samhälle som befolkas av människor med skilda bakgrunder!! Med vänlig hälsning, Lena”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.