Feelgood ny trend i klimatlitteraturen: ”Människor behöver glädje”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar förknippas ofta med oro och skam, och i kulturen brukar ämnet skildras i dystopisk form. Men nu märks en grön våg även i feelgood-böckerna, och kanske är det helt rätt i tiden.

– Det finns absolut en plats för klimatfrågan i feelgood, säger författaren Karin Janson.

–  Litteratur är ett sätt att föreställa sig en annan värld och ett annat liv, och av den anledningen tycker jag den är jätteviktig just i klimatomställningen, säger författaren Karin Janson.

Hennes senaste roman Möjlighet till självhushållning är en humoristisk skildring av ett Örebropar som flyttar till landsbygden för att försöka bli självhushållande. Ett naturnära liv är också temat i Åsa Liabäcks roman i Hjärtat av Ådala, där trädgårdsodling blir räddningen för en olycklig själ.

Bokmässan 2021

Grön våg märks i statistiken

Böckerna är två exempel på skildringar av en grön våg som även anas i befolkningsstatistiken: fler flyttar ut från storstäderna, än in. Författaren Karin Janson är själv uppvuxen i Dalarna, och har sett landsbygdens statusskiftningar över tid. Just nu beskriver hon landsbygden som ”superhet”, men hon hoppas att intresset är genuint och håller i sig.

– Klimathotet är en viktig anledning till att många vill flytta ut nu... man vill vara lite självhushållande, säger hon.

Optimism behövs

Ofta är klimatfrågor förknippade med oro eller skam, och skildringarna i kulturen dystopiska. Kanske behövs fler optimistiska berättelser som motvikt?

– Det finns absolut en plats för klimatfrågan i feelgood. Feelgood för mig handlar ju om människans inneboende kapacitet: att vi kan mycket mer än vi kanske tror om oss själva, att man kan åstadkomma saker tillsammans och att det alltid finns hopp. Jag tror att människor behöver känna glädje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2021

Mer i ämnet