Feelgood-litteraturen växer – får eget spår på Bokmässan

Publicerad

Man brukar säga att humor, musikal och annan mer lättsam kultur ökar i popularitet i dystra tider. Det märks även på årets bokmässa, där feelgood nu hamnar i fokus med ett eget spår i programmet.

– Det är en genre som vuxit i popularitet, och då ska den också ta plats på Bokmässan, säger Oskar Ekström, programansvarig på Bokmässan.

Sedan tidigare har deckargenren ett eget så kallat spår i Bokmässans program. Nu får deckarspåret sällskap av en annan läsarfavorit: feelgood-litteraturen.

Men trots att feelgood-böcker är populära bland läsare, har de inte stått lika högt i kurs i kulturkretsar. I videon kan du se mer om hur genrens status förändrats.

Boksamtal och internationella stjärnor

Att få ett eget spår innebär extra fokus i Bokmässans program: i år finns omkring 50 feelgood-författare på plats i Göteborg, bland annat den internationellt hyllade Jenny Colgan.

I programmet finns 15 seminarier om de senaste böckerna och strömningarna inom genren: alltifrån den gröna våg som återspeglas i årets svenska utgivning, till samtal om feelgood-författarnas relation till lyckliga slut.

Att ni inför ett feelgood-spår nu, efter snart två års pandemi... finns det ett samband?

– Jo, det är klart det gör. Jag tror att folk har ett behov av lite extra kärlek och värme, säger Oskar Ekström men lägger till att man parallellt ser ett växande läsarintresse även för mörkare teman som rasism, klimathotet och gängkriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.