Femen-aktivister i Paris. Foto: APTN

FEMEN-ister inför rätta i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Tunisiens ambassad i Paris protesterade franska FEMEN-aktivister mot att fyra kollegor i samma organisation ställs inför rätta i Tunisien i dag.

Två fransyskor, en tyska och en tunisiska ställs inför rätta för aktioner i Tunisien i den feministiska gruppen Femens namn. Inför rättegångsstarten på onsdagen kastades en ukrainsk kollega ut ur landet.

Att Oleksandra Sjevtjenko utvisades avslöjar tunisiska myndigheters ”sanna diktaturfärger”, förklarar det Kiev-baserade Femen.

Tunisiska Amina Sboui är gripen för att helt enkelt ha klottrat ordet Femen på en vägg, i protest mot kvinnofientliga islamister.

Europeiskorna – Pauline Hillier, Marguerite Stern och Josephine Markmann – riskerar årslånga fängelsestraff för att ha framträtt barbröstade på allmän plats, i hopp om uppmärksamhet och stöd till Sboui.

– Tunisiens rättsväsende är ju oberoende, men jag hoppas att det har en mild attityd, kommenterar Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius rättegången i Tunis.

Bar traditionell tunisik sjal

Pauline Hillier och Marguerite Stern från Frankrike och Josephine Markmann från Tyskland hade safsari – en traditionell tunisisk sjal – på sig när de anlände till domstolen vid lunchtid.

– Hur kan ni försvara dessa kvinnor? ropade demonstranter till europeiskornas advokater.

– Ni är inte tunisier, ni är inte muslimer, ni har inte fruar eller döttrar!

Protester i Paris

Samtidigt i Paris protesterade ett antal franska Femen-aktivister barbröstade utanför Tunisiens ambassad. Slagord som ”Amina akbar” användes.

– Femen organiserar en nakenbön här på gatan, vi ber för frihet för Femen-aktivisterna i Tunisien, säger Inna Schevchenko, medlem i franska Femen.

Framförde politiskt budskap

En av advokaterna, Patrick Klugman, har kommit från Frankrike för att försvara kvinnorna. Han ser det som positivt att åtalet handlar om ”utsvävningar” snarare än brott mot den allmänna moralen, men tycker inte att någon åtalspunkt är berättigad.

– Deras kroppar visades inte upp i avsikt att förföra, utan för att framföra ett politiskt budskap. . . och det är något annat än utsvävningar.

Sboui, som ställs inför rätta separat, har fått mycket sympati i Tunisien. Däremot visas inget större öppet stöd för europeiskorna, som beskrivs som taktlösa provokatörer.

Islamistparti vid makten

Sedan självständigheten från Frankrike på 1950-talet har Tunisien haft en för arabvärlden ovanligt liberal och modern jämställdhetspolitik. Men islamistpartiet Ennahda, som leder den nuvarande koalitionsregeringen, anklagas ofta för att ge sig på kvinnors rättigheter.

Ennahda var Femen-protesternas ursprungliga mål, men dess företrädare har inte velat kommentera rättsfallen.

Reporter i inslaget: Sindra Grahn

Fakta: Femen

En ursprungligen ukrainsk kvinnogrupp som via ”sextremism” uppmärksammar bristande jämställdhet och demokrati. Grundad av Anna Hutsol 2008. Verkar totalt bara ha några hundra medlemmar, men kombinationen nakenhet och politiska slagord har gett Femen stort genomslag.

Deras kanske mest omtalade kampanj hittills kom under fotbolls-EM 2012, då Femens unga ledare utnyttjade medienärvaron i Kiev till att protestera mot sexhandel.

I december förra året genomfördes Femens första aktion i Sverige, en nakenprotest med den kända bloggaren Aliaa Elmahdy vid Egyptens ambassad i Stockholm.

Pauline Hilliers, Marguerite Sterns och Josephine Markmanns topless-demonstration i Tunis beskrivs som den första i sitt slag i arabvärlden.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.