Feministklassikern I love Dick kommer på svenska

Uppdaterad
Publicerad

Chris Kraus är feministikonen som blev författare när en erotisk besatthet gick över till ett maniskt brevskrivande. Hennes debutroman I Love Dick gavs ut första gången för snart tjugo år sen och fick då mycket spott och spe. I dag har boken uppnått kultstatus och kommer nu ut på svenska. Kulturnyheterna har träffat författaren på besök i Sverige.

Man kan säga att Chris Kraus har fått revansch. Från sågad debutant till feministikon.

– Jag blev intervjuad nyligen och reportern sa till mig att ’”jag var sex år när boken kom ut 1997, men när jag läste den förra året kändes det som att den talade direkt till mig”. Det är fantastiskt, säger författaren till Kulturnyheterna.

Chris Kraus föddes i New York 1955. Länge försökte hon slå igenom som konstnär men blev istället författare.

Kultförklarad debutroman

Hennes numera kultförklarade debutroman I Love Dick är en slags autofiktion där huvudpersonen heter Chris Kraus. Hon är en misslyckad filmskapare som plötsligt blir besatt av sin mans kollega, den cowboyaktige kulturkritikern Dick. Tillsammans med sin man börjar Chris ett frenetiskt brevskrivande.

– De båda blir som besatta, på en vecka blir det hundratals brev, berättar Kraus.

Och det som börjar som ett konstprojekt blir snart en kvinnas maniska åtrå efter en man, en man som trots flera hundra sidor brev förblir tyst.

– Tystnad var den bästa gåvan vi kunde få. Han sa inte stopp, hade han gjort det hade vi slutat. Och han svarade inte heller, så det blev som en vit duk som allt kunde projiceras på. Det var perfekt och precis vad jag behövde för att kunna föreställa mig någon annan än min man som den perfekta lyssnaren, säger Chris Kraus.

Verka i skuggan av män

Hon skriver utlämnande om konstvärlden, om att verka i skuggan av män och om sexualitet. När romanen gavs ut 1997 var kritiken inte nådig.

– Fler hatade boken än älskade den, säger Chris Kraus, men nu när den ges ut igen är det en totalt motsatt situation, boken verkar snarare ena folk nu. Då var folk upprörda över vad de tyckte var intrång i privatlivet, men det har ändrats nu. Internetkulturen har förändrat innebörden av vad som räknas som privat i dag.

Vad är din egen relation till boken i dag?

– Som en bra avslutad kärleksrelation. Vi är vänner, och jag vill skriva andra böcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.