Se Belinda Olssons möte med feministiska tungviktaren Yvonne Hirdman och biologen Agnes Wold. Foto: SVT/Från savannen till Tinder

Nytt SVT-program undersöker biologiska skillnader mellan könen

Uppdaterad
Publicerad

Programserien Från savannen till Tinder handlar om forskning kring biologiska skillnader mellan könen. Men serien får kritik från feministiskt håll.

– Med ungefär tio års mellanrum så får vi den här debatten om skillnader mellan kön, säger Yvonne Hirdman till programledare Belinda Olsson.

Argument baserade på biologiska skillnader har historiskt sett använts för att hålla tillbaka kvinnor i samhället, enligt både Yvonne Hirdman och Agnes Wold. Därför reagerade de negativt när de hörde talas om den nya SVT-serien Från savannen till Tinder.

– Vi hoppas att serien kan hjälpa till att öppna ett samtal om hur vårt biologiska arv påverkar vår vardag – hur barn leker, hur vi raggar, hur det går i skolan och i yrkeslivet, säger projektledaren Lena Laurén.

– Och vi tror att kunskap är makt, det är bättre att försöka ta in flera perspektiv än att låtsas som om biologi inte spelar roll alls.

”Glömt bort biologin”

Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi, tycker att vi generellt pratar för lite om biologiska könsskillnader i samhället.

– Självklart påverkas vi av vår miljö, samtid och sociokulturella faktorer. Men det som är lite slående i dag i samhället, tycker jag, är att man nästan har glömt bort biologin, säger hon i Från savannen till Tinder.

Män generellt mer risktagande

Angelica Lindén Hirschberg beskriver forskning som visar att män på gruppnivå är mer risktagande och tävlingsinriktade, medan kvinnor i genomsnitt är mer omhändertagande och givmilda. Dessa skillnader kan enligt henne åtminstone delvis förklaras av könshormoner och utgöra en delförklaring till att det finns fler män än kvinnor i näringslivets topp.

– Det tycker inte jag är en bra förklaring, med tanke på de manliga nätverk som finns bland män på toppen. Det vet vi, säger Yvonne Hirdman.

– Är det så farligt om män och kvinnor inte är helt lika då? frågar programledare Belinda Olsson i mötet med Hirdman.

– Det jag har sett är att man alltid har legitimerat makt utifrån olikhet, svarar Yvonne Hirdman.

Mötet mellan Belinda Olsson och Yvonne Hirdman kommer från avsnitt tre av Från savannen till Tinder, som publiceras om två veckor. Avsnitt ett sänds onsdagen den 18 augusti i SVT1 klockan 21.30 och de två första delarna finns redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.