• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Festivalen Coachella vill hindra bokade artister från att spela i närheten av den egna festivalen Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Festivalen Coachella stäms för artistmonopol

Publicerad

Amerikanska festivalgiganten Coachella vill hindra sina artister från att spela någonstans i närheten av den egna festivalen. Men nu stäms de av festivalkonkurrenten Soul’d out music festival, som hävdar att Coachella driver ett olagligt monopol.

I helgen drar musikfestivalen Coachella igång i Kalifornien, USA. Årets dragplåster är artister som Beyoncé, The Weeknd och Eminem. Men premiärhelgen kantas av bekymmer för festivalarrangörerna som blivit stämda av en konkurrerande musikfestival i närheten, Soul'd out music festival. Det rapporterar Billboard.

Får inte uppträda i fem delstater

Bakgrunden är de kontrakt som Coachella uppmanar sina bokade artister att skriva på. Kontrakten innehåller nämligen en klausul om att de inte får lov att uppträda inom 1300 miles från Coachella, det vill säga inom de fem delstater som omger festivalen, mellan december 2017 och maj 2018.

Soul'd out music festival hävdar att kontraktet innebär ett illegalt monopol som strider mot federala konkurrenslagar. De hävdar också att flera artister, bland annat amerikanska R&B-artisten SZA, tackat nej till att spela på deras festival enbart på grund av Coachellas kontrakt.

En långvarig branschpraxis

Företaget Goldenvoice som arrangerar Coachella och som tagit emot stämningsansökan har skrivit ett offentligt svar på amerikanska sajten Celebrity Access. Där skriver de bland annat:

”Vi kommer kraftfullt att försvara oss mot denna stämningsansökan som ifrågasätter en långvarig branschpraxis som är helt avgörande för vår möjlighet att kunna fortsätta erbjuda våra fans den enastående upplevelse som Coachella blivit känd för”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer