Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Festivalen ”Into the factory” ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Uppföljaren till ”Into the valley”, festivalen ”Into the factory”, ställs in. Detta eftersom polisen inte ger tillstånd till arrangörerna. Enligt polisen är risken för stor att besökarna skulle ta narkotika och råka ut för olyckor på festivalen.

– Detta är utan tvekan en av de värsta situationerna i mina 20 år i branschen. Jag och mina kollegor är förkrossade över detta, säger arrangören Mattias Hedlund på Music Goes Further i ett pressmeddelande.

Osäkra utrymmen

Into the factory skulle ägt rum den 10-12 augusti i en övergiven cementfabrik utanför Nynäshamn. I pressmeddelandet skriver arrangörerna att polisen hänvisar till 2016 års narkotikarelaterade gripanden i Dalhalla då systerfestivalen Into the Valley genomfördes. I pressmeddelandet citeras polisens avslag:

”Längs väggarna finns stegliknande föremål samt ett omfattande system av reglar, vilket gör klättring längs väggarna lättillgänglig. Att ta sig upp till avsatser ett tiotal meter upp utgör inga stora svårigheter för den klättringsmotiverade.

Risken för fallolyckor, alternativt klättring i kombination med narkotikapåverkan där tanken på att flyga från höjder inte förefaller alldeles främmande, gör att lokalpolisområdet ser enorma säkerhetsrisker i byggnadernas utformning avseende klättringsmöjligheterna till de höga höjderna.”

LÄS MER: Festivalarrangören: ”polisens bedömning är orealistisk”

Besvikna arrangörer

Arrangörerna menar att de gjort sitt bästa för att kunna genomföra festivalen, som spelar elektronisk musik och skulle innehålla 75 akter från världen över. Festivalen är en systerfestival till ”Into the Valley” som hölls 2016 i Dalhalla.

– Med all den kraft och energi som den här utdragna processen har tagit känner jag verkligen att detta är mitt sista försök att göra en festival i Sverige någonsin. Vi har lagt ner vår själ i det här projektet och nu är det bara att skrota, säger Mattias Hedlund i pressmeddelandet.

Besökare som redan har köpt biljetter kommer att erbjudas kompensation i form av en ersättningsfest under den tänkta festivalhelgen, biljett till Into the Castle i Kapstaden Januari 2018 samt biljett till Into the Valley i Rummu 2018.

LÄS MER: Polisen: ”Ansökan kom in först i mars”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer