Festivalernas ödesmånad: Då måste man fatta beslut om sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Jättar som Coachella och Glastonbury har nyligen kastat in handduken. Samtidigt hoppas merparten av de svenska festivalerna fortfarande kunna genomföra sina arrangemang – och är beredda att avvakta med definitivt beslut.

– Det är möjligt att vänta fram till mitten av maj, säger Yared Tekeste, chef för Uppsala Reggae-festival.

Hoppet lever om en sommar med musikfestivaler.

Kulturnyheterna har pratat med företrädare för Way out West, Summerburst, Lollapalooza, PLX, Kirunafestivalen, Sweden Rock, Uppsala Reggae, Storsjöyran och Dansbandsveckan i Malung.

Samtliga planerar för att genomföra sina festivaler, förutsatt att det kommer positiva besked från myndigheterna.

Man väntar på en rejäl effekt av vaccinet, lättningar av publikrestriktioner och hävda inreseförbud.

Samtidigt finns det en smärtgräns för hur länge man kan avvakta med beslut om huruvida det blir en festival eller ej.

– En fingervisning är att vi ifjol fattade beslut om att ställa in i månadsskiftet april/maj, skriver Storsjöyrans presskontakt Sofie Sillrén i ett mejl.

Företrädare för PLX, Dansbandsveckan i Malung, Uppsala Reggae och Kirunafestivalen anger också att man behöver ta beslut senast i maj.

Kan tänka sig mindre publik

Några festivaler förbereder lösningar med lägre publikantal om så krävs, som PLX och Uppsala Reggea.

– I bästa fall räcker det att minska publiken med 25-30 procent. I värsta fall med 40-50 procent, säger Yared Tekeste, Uppsala Reggae.

Way out west vill inte uppge om bantad publik är ett alternativ, men PR-chefen Filip Hiltmann skriver:

”Vi har jobbat proaktivt i nästan ett års tid med att modellera med olika scenarios och lösningar”.

Inte heller Live Nation, som bland annat arrangerar Summerburst och Lollapalooza, vill ge ett tydligt svar om lägre publikantal är aktuellt. Men kommunikationschef Karolina Moberg medger att frågan varit uppe för diskussion.

”Varje festival har olika förutsättningar... Vi jobbar aktivt med olika scenarioplaneringar och skalbara lösningar”, skriver hon i ett mejl.

Mer flexibla kontrakt

Flera arrangörer uppger att de dragit lärdom av fjolårets hastigt inställda evenemang.

– Artistkontrakten gäller bara om festivalen går att genomföra. Annars får vi omförhandla för en eventuellt kommande festival. Vi har varit tvungna att göra den här typen av klausuler i år, säger Yared Tekeste, chef för Uppsala Reggae-festival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.