Filip Dikmen skulle ha varit en av programledarna för årets upplaga av ”Musikhjälpen”. Foto: TT

Filip Dikmen petas som programledare för Musikhjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Filip Dikmen skulle ha varit en av programledarna för årets upplaga av ”Musikhjälpen”. Nu har han blivit av med uppdraget. Anledningen ska vara att han postat videor om kriget mellan Israel och Hamas.

Enligt Dagens Nyheter refererar Dikmen i en video på Tiktok till Israel som ”en förövare” och Palestina som ”ett offer”.

– Baserat på vad jag fått höra från mina uppdragsgivare så anser de inte att jag har varit partisk eller problematisk. Det verkar snarare handla om att jag sagt för mycket, säger Filip Dikmen till DN.

Sveriges Radio bekräftar uppgifterna

Programledarna har ännu inte offentliggjorts, men i ett mejl till till Kulturnyheterna bekräftar ansvarig utgivare för Musikhjälpen, Anna-Karin Larsson, att Filip Dikmen var en av de tilltänkta.

”Vi kommenterar inte avtal med uppdragstagare generellt, men eftersom han valt att gå ut med detta så kan vi bekräfta att han var tilltänkt som programledare.  Vi kan tyvärr heller inte kommentera varför vi valde att avsluta uppdraget i förtid på grund av det avtal som finns men vi delar inte bilden som beskrivs i media”.

Vidare skriver Musikhjälpen i ett inlägg på Instagram att de inte kan gå in på detaljer om en enskild uppdragstagare.

”Men rent generellt när man är programledare i Musikhjälpen så kan man inte ta ställning i aktuella politiska frågor, eftersom man då är en företrädare för public service som ska vara opartiskt och sakligt”, skriver de.

”Musikhjälpen” sänds i SR och SVT med start den 11 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.