Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin om varför filmen blivit så stor i Taiwan. Foto: Netflix

Film om homosexuell kärlek gör succé i Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

En homosexuell kärlekshistoria står i centrum i Taiwans mest sedda film under fjolåret. Landet beslutade att tillåta samkönade äktenskap 2019 och räknas som Asiens mest hbtq-vänliga.

Filmen Your name engraved herein utspelar sig i Taiwan 1987 och skildrar en homosexuell kärleksrelation mellan karaktärerna A-han och Birdy. Filmen prisades flerfaldigt på filmfestivalen i huvudstaden Taipei i fjol och går nu att se på Netflix.

– Filmen visar ett Taiwan som går från ett militärt undantagstillstånd till att försöka bli en demokrati. Det var en väldigt sträng stat, en helt fascistisk stat, säger Tilde Lewin, utrikesreporter på SVT.

Men mycket har hänt sedan dess. I maj 2019 beslutade Taiwan att tillåta samkönade äktenskap, och man utmärker sig som det mest gayvänliga landet i Asien, säger Tilde Lewin.

”Kinesisk kultur är superqueer”

Ändå är det inte främst filmens politiska budskap som gör att den slagit brett, tror Tilde Lewin. För trots förtryck mot hbtq-personer i stora delar av Asien så finns det en acceptans för queera kulturuttryck i till exempel Kina.

– Den kinesiska kulturen, kultursfären, den är superqueer. Det finns en hel kulturhistoria med extremt queera inslag. Det är som ett estetiskt ställningstagande, säger Tilde Lewin.

Hon pekar på exempel som Pekingoperan där alla roller spelas av män, och på pojkbandet Fanxy Red där alla medlemmar är tjejer.

Lewin menar att succén med filmen Your name engraved herein är tecken på toleransen för könsöverskridande uttryck i kulturen. I en kinesisk kontext kan en queer historia bli allmängiltig.

– Det är nog en kärlekshistoria som berör alla. Det är inte bara en homosexuell kärlekshistoria. Man behöver inte sätta den lappen på det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer