Glow och Stranger things är två serier som utspelar sig på 80-talet. Foto: Erica Parise/Netflix/TT

Vi lyssnar på 90-talet men tittar på 80-talet

Uppdaterad
Publicerad

Musiken är inne i en 90-tals vurm. Men bland TV-serierna är det skildringar av ett annat årtionde som dominerar – 80-talet.

90-talet är tillbaka – i alla fall om man tittar på sommarens festivalbokningar. På småländska Emmaboda spelar bland annat Markoolio och under sommaren är också turnén ”Vi som älskar 90-talet” ute på vägarna med artister som bland annat Aqua, E-type och Vengaboys.

LÄS MER: Markoolio inviger när Emmaboda öppnar för sista gången

Men på tv- och film drar nostalgivågen mot ett annat årtionde – 80-talet.

Stranger things-trailer släppt

I slutet av förra veckan kom den första trailern till den andra säsongen av den omtalade TV-serien ”Stranger things”. Och det är många som har längtat efter att få se mer av vännerna Dustin, Mike, Lucas och Will och det märkliga fenomen som händer i den lilla småstaden Hawkins 1983.

Millie Bobby Brown spelar Eleven i serien Stranger things. Foto: TT

I den nya trailern har vännerna begett sig till spelhallen för att köra en runda av det nya arkadspelet Dragons Lair, vilket lovar gott om att det kommer att bli ännu mer 80-tals nostalgi när den nya säsongen släpps den 27 oktober.

Fler serier dryper av 80-tal

I juni hade också TV-serien Glow premiär som utspelar sig i Los Angeles 1985. Skådespelaren Ruth Wilder kämpar i motvind och går på audition efter audition. En dag hamnar hon på en uttagning för professionell wrestling och det förändrar hennes liv.

Ur serien Glow. Foto: Erica Parise/Netflix

Även ”Halt and catch fire”, vars fjärde och sista säsong har premiär den 19 augusti, och ”The Americans”, vars sjätte och sista säsong har premiär under 2018, är TV-serier som utspelar sig under just 1980-talet.

Men kanske är det så att 80-talsnostalgin alltid har funnits där. För vem blev inte 80-talsnostalgisk redan 1998 då filmen ”The wedding singer” hade premiär? Det är i alla fall svårt att inte känna en fläkt av 80-talet när Robbie Harts (Adam Sandler) band tar ton och spelar Culture clubs klassiker ”Do you relly want to hurt me” för en puffärmad publik.

Adam Sandler som Robbie Hart i The wedding singer. Foto: Skärmdump Youtube

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.