Anna Serner: ”Film bearbetar rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Under konferensen Folk och Försvar i Sälen diskuteras frågor som hotbilder, terrorism, eventuella försök till valpåverkan – och film. Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet ledde på tisdagkvällen en debatt om film och försvar.

På den svenska biorepertoaren i vår finns flera krigsfilmer som utspelar sig i ett Sverige som blivit angripet och samtidigt finns en starkt försvarsvänlig opinion bland politiker.

– Filmer gör att vi bearbetar vår rädsla, att vi ser vår rädsla och pratar om den, så därför behöver vi film om de här hoten. Så allt hör naturligtvis ihop, men det ena är inte en rak konsekvens av det andra, säger Svenska Filminstitutets vd Anna Serner.

Vill bekämpa terrorism med filmkunskap

Hon höll i dag en paneldebatt på rikskonferensen Folk och Försvar om filmen som terrorismens nya vapen.

Tanken var att diskutera hur radikalisering så enkelt kan spridas via rörliga bilder på nätet och hur man kan rusta samhället mot detta.

– Vad vi behöver är att stärka lärarna i hur man tolkar de här berättelserna så att de kan hjälpa eleverna att inte bli meddragna, och den här kunskapen saknas i dag i lärarutbildningarna, säger Anna Serner.

– Vi ser människor som inte tror att samhället finns till för dem de ser sig aldrig speglade i nyheter och film och då tror jag att vi skapar ett samhälle som har stora klyftor och det är precis det som skapar ”trumpism” och faktiskt radikalisering.

Kan verkligen filmen ändra på det här?

– Filmen kan inte göra hela jobbet, men filmen är en ganska enkel del för en liten del av jobbet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.