Foto: TT

Apokalypsen i fokus vid Göteborgs filmfestival 2019

Publicerad

Larmrapporter om extremväder är numera intet ovanligt: Är apokalypsen i antågande? Med bas i den frågeställningen kommer nästa års upplaga av filmfestivalen i Göteborg rikta blicken mot undergången.

– I festivalens fokus Apokalyps undersöker vi hur samtidens filmskapare bearbetar de existentiella, etiska och politiska aspekterna av denna kris. Filmen har kanske mer intensivt än någon annan konstart varit upptagen med att föreställa sig apokalypsen och ett postapokalyptiskt tillstånd, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för filmfestivalen, i ett pressmeddelande.

Under festivalen kommer ett flertal filmer såväl som dokumentärer som som belyser det apokalyptiskt färgade temat visas. Däribland kommer Pella Kågerman och Hugo Liljas filmatisering av Harry Martinsons sci-fi roman Aniara ha nordisk premiär vid festivalen.

Göteborg Film Festival pågår 25 januari – 4 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.