Berättelsen om Secretariat

Uppdaterad
Publicerad

Originaltitel: Secretariat

Betyg: 3 av 5

Regi: Randall Wallace

I rollerna: Diane Lane, John Malkovich, Dylan Walsh, Margo Martindale, Dylan Baker

Secretariat, en av de bästa amerikanska kapplöpningshästarna genom tiderna, hade en något okonventionell ägare för sin tid. Filmen börjar i slutet av 60-talet och Diane Lane spelar hemmafrun Penny Chenery Tweedy som bor med man och fyra barn i Denver men får sina föräldrars hästgård i knät när modern dör och pappan blivit sjuk. Men i stället för att sälja gården, som hennes bror och make vill, så bestämmer hon sig för att ta över den och föra traditionen vidare.

Desssutom har de ett lovande föl på gång och hon anlitar den färgstarke tränaren Lucien Laurin (John Malkovich) att sköta om Big Red, vars officiella namn blir Secretariat. Det visar sig vara en riktig champion – problemet för manuset blir snarare att leta upp några motgångar för hästen så att det blir lite spännande. Det mesta av dramatiken utspelar sig annars vid sidan av galoppbanorna där pengar och familjerelationer hotar att sätta käppar i hjulen för satsningen.

Regissören Randall Wallace är mest känd för att ha skrivit manus till filmer som ”Braveheart”, ”Pearl Harbor” och ”We Were Soldiers” (även regi) och verkar vara en rätt konservativ herre. Trots att filmen tilldrar sig i en turbulent tid för amerikansk del, och att en av döttrarna är hippie som deltar i fredsdemonstrationer, verkar den i mycket utspela sig i ett idylliskt 50-tal. Hästgården badar ständigt i varm kvällssol och på ljudbandet hörs gospelmusik och bibelcitat tillsammans med känslofulla repliker om att ”våga satsa”.

Men trots att filmen i vissa stunder är närmast parodiskt tillrättalagd som en tv-film, så är den också skickligt gjord på många plan. Det är välspelat av proffsen i huvudrollerna, snyggt utfört av alla tekniska avdelningar och faktiskt rätt spännande emellanåt, där inte minst kapplöpningarna är snyggt fångade. Och var ni fans av ”Seabiscuit” är det här förstås något att kolla in.

Jerker Peterson

Se filmens trailer

Betyg: 2/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 3/5 Dagens Nyheter

Läs DN:s recension

Betyg: 3/5 Expressen

Läs Expressens recension

Betyg: 2/5 Aftonbladet

Läs Aftonbladets recension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.