Gänget bakom ”Borg”. Foto: Adam Ihse/TT

”Borgs” manusförfattare är inte orolig för McEnroes åsikt

Uppdaterad
Publicerad

”Borg” om Björn Borg och hans rivalitet med amerikanen John McEnroe är en av många biopics – alltså en spelfilm om en verklig persons liv – som får premiär i höst. Men det är inte helt enkelt att skildra personer som fortfarande är i livet och McEnroe själv har tidigare gett uttryck för en viss missnöjdhet med filmen.

Konstnärlig frihet mot rätten till sin egen historia – det är den ständiga frågan när en verklig persons liv skildras, särskilt om denne är i livet. När den amerikanske före detta tennisspelaren John McEnroe fick höra att Shia LaBeouf skulle spela honom i ”Borg” blev han inte helt nöjd.

– Jag vet inte hur filmen kan göras utan att de träffar mig, sade John McEnroe till Variety i september 2016. Och om valet av LaBeouf sade han:

– Han verkar galen så det kan ju fungera men jag har aldrig pratat med honom så jag vet inte hur kan spela mig.

LaBeouf: ”Jag skiter i vad ni betalar”

Filmens manusförfattare Ronnie Sandahl, som tidigare skrivit och regisserat ”Svenskjävel” är dock inte särskilt besvärad av dilemmat.

– Det är kanske inte jätteöverraskande att McEnroe visar känslor. Jag tror han kommer känna sig stolt över filmen och jag tror att både han och Björn kommer känna glädje. Sen är det 100 procent upp till den avbildade att ha en åsikt. Den bästa respekten man kan visa någon är att göra den bästa jävla filmen man kan göra, säger han.

Har du gjort det då?

– Det är mitt bästa försök i alla fall. 

Just McEnroes hetlevrade känslor mot Borgs svala stil, både på och utanför planen, är anledningen till att deras relation är intressant, enligt Ronnie Sandahl. Därför var skådespelaren Shia LaBeouf, som flera gånger hamnat i slagsmål och gripits av polis, ett förstahandsval som McEnroe.

– Vi hade LaBeouf som en referens tidigt, men det kändes orealistiskt att få med honom. Hans vanliga gage är ju hela budgeten. Men sen ringde han upp och sa ”jag måste vara med jag skiter i vad ni betalar mig”, säger Ronnie Sandahl.

Björn Borg har inte heller varit involverad i arbetet med filmen, men sade tidigare i somras till Expressen att det ”hade varit kul om de hörde av sig”, men att filmen ”säkert blir jättebra”. Borgs son Leo Borg spelar även sin far som ung.

Vad de forna tennisrivalerna anser om filmen när de ser den återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.