Brad Pitt ville väl, men fick extra arbete. Foto: AP/TT Bild

Brad Pitt i blåsväder när New Orleans-hus ruttnar

Publicerad

Skådespelarens välgörenhetsarbete tycks ha gått snett.

Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie skapar minst lika mycket rubriker med sin familj och välgörenhet som med sina karriärer. Pitt står bakom organisationen Make It Right New Orleans, som har byggt 100 hus där den våldsamma orkanen Katrina drog fram hösten 2005.

I husen har familjer som förlorat sina tidigare hem fått flytta in, så att de kan fortsätta med sina liv. Men nu har många personer larmat om ruttnande trä och svamp i husen.

Ville bygga miljövänligt

Brad Pitts organisation lät bygga husen med ett material från Timbersil, som blandar trä och glas. Husen ska vara miljövänliga och hålla i 40 år. Men det stämmer inte överens med verkligheten i det fuktiga New Orleans-klimatet.

– Vi märkte att virket började skifta i mörkgrått och sedan började svampar växa genom virket. Och man kunde se att flera delar av verandan liksom föll isär, berättar New Orleans-bon Nola Verrett för lokala WDSU New Orleans.

Miljonkostnad väntar

Runt 30 hus måste nu räddas eller bytas ut. Det lär kosta runt 150.000 dollar, motsvarande en miljon kronor, säger Make it Rights talesperson Taylor Royle i en intervju med amerikanska The Advocate.

Brad Pitts välgörenhetsorganisation tycker att felet ligger hos träleverantören och överväger nu att dra den inför rätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orkanen Katrina

Mer i ämnet