Foto: TT

Kommunstyrelsens ordförande om nya filmvisningen: ”Problematisk”

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade dokumentären Burka Songs 2.0 kommer att visas på den ideella föreningen Göteborgs litteraturhus, efter att en tidigare visning stoppats av Göteborgs stad. Enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson bör stadens kulturnämnd se över huruvida föreningen följer stadens värdegrund, men hur denna ser ut kan hon inte precisera.

– Var värdegrunden finns formulerad kan jag inte svara på, jag utgår ifrån att de ligger på vår hemsida, men jag får återkomma, säger hon till Kulturnyheterna.

En planerad visning av regissören Hanna Högstedts dokumentär Burka Songs 2.0 med efterföljande diskussion ställdes den 13 mars in av Göteborgs stad. Det efter hård kritik på såväl ledarsidan i Göteborgs-Posten som av ledande liberala och socialdemokratiska politiker.

I en ny vändning kommer nu Burka 2.0 att istället visas på Göteborgs litteraturhus den 16 april under en kväll där visningen följs av bland annat ett panelsamtal kring filmens tema, dit professorn i genusvetenskap Lena Martinsson bjudits in som moderator.

”Problematiskt”

En av de hårdaste kritikerna av det tidigare planerade evenemanget var kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), som då bland annat kallade det ”oaccaptabelt.”

I en kommentar till Kulturnyheterna säger hon i dag att kulturnämnden nu måste se över om evenemanget på Göteborgs litteraturhus strider mot Göteborgs stads värdegrund. 

– Spontant kan jag inte säga annat än att det här verkar problematiskt. Litteraturhuset är en ideell förening, men de har verksamhetsstöd och hyresstöd från Göteborgs stad. Nu får kulturnämnden värdera om verksamheten passar ihop med stadens värdegrund, säger hon.

Ann-Sofie Hermansson säger också att Göteborgs stad endast kan stödja verksamheter som ligger i linje med deras värdegrund, men kan inte specificera hur denna ser ut.

– Ägnar sig någon åt aktiviteter som bryter mot värdegrunden, så måste stödet omvärderas. Var värdegrunden finns formulerad kan jag inte svara på, jag utgår ifrån att de ligger på vår hemsida, men jag får återkomma. Men när det gäller synen på mänskliga rättigheter, så har vi en värdegrund.

”Handlar om ytttrandefrihet”

Men att Göteborgs stad skulle ha en specifik värdegrund för att kunna stödja kulturella verksamheter är inget Jesper Bryggare från Göteborgs litteraturhus känner till.

– Jag känner inte igen några specifika värdegrunder i den dialog vi har haft med dem. Men Göteborgs stad vet ju vad vi står för – och våra värdegrunder står på vår hemsida, säger han till Kulturnyheterna.

Jesper Bryggare tycker kritiken som tidigare förts fram mot arrangemanget från bland andra Ann-Sofie Hermansson är ”konstig”.

– Varför stoppar man ett arrangemang man varken har sett eller hört istället för att komma dit och reagera efteråt? Det handlar ju om yttrandefrihet, säger han.

Välkomnar evenemang

Filmens regissör Hanna Högstedt välkomnar evenemanget på Göteborgs litteraturhus, men vänder sig mot den tidigare kritiken av paneldiskussionens deltagare.

– Vi ska inte diskutera själva slöjan, och även om vi hade gjort det vore det märkligt om man inte kan ha ett fördjupat samtal utan att hamna i en polariserad debattsituation:

– Vi vill istället prata om de frågor som filmen ställer, frågor som handlar om vem som får tala och utifrån vilken position man får göra sig hörd. Och det är ett helt annat samtal, säger hon till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.