Foto: TT

Deneuve i protest mot #MeToo-rörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra franska kvinnor har samlats i en protest mot #MeToo-rörelsen, detta genom ett öppet brev i franska tidningen Le Monde. En av dem är skådespelerskan Catherine Deneuve.

I ett brev som publicerats i franska Le Monde skriver de bland annat: ”Våldtäkt är ett brott, men att försöka förföra någon, även ihärdigt eller klumpigt, är inte det. Och att vara gentlemannamässig är inte en machoattack”.

”Gynnar bara dem som är emot sexuell frihet”

I Frankrike har man vittnat om sexuella övergrepp, sexism och trakasserier under hashtagen #Balancetonporc – som översätts ungefär ”peka ut din gris”.

Kampanjen #MeToo

Tycker att #MeToo har gått för långt

I debattartikeln skriver kvinnorna att ”män borde vara fria att stöta på kvinnor”. De tycker att rörelsen har gått för långt.

”Viljan att få skicka män till slakthuset i stället för att hjälpa kvinnor att bli mer självstyrande gynnar bara dem som är emot sexuell frihet”, säger de i sin protest.

Den 74-åriga Deneuve fick sitt genombrott i Jacques Demy Paraplyerna i Cherbourg 1964. 1992 Oscarsnominerades hon för sin huvudroll i Indochine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet