Donald Trump och Leonardo DiCaprio. Foto: TT

DiCaprio klimatkritiserar Trump

Uppdaterad
Publicerad

Leonardo DiCaprio fortsätter att ta miljöfajten. Under en presskonferens i Japan kritiserade han Donald Trump för att förneka klimatförändringarna.

För en knapp månad sedan tilldelades Leonardo DiCaprio sin första Oscarstatyett – för huvudrollen i äventyrs-filmen The Revenant.

Större delen av tacktalet ägnades åt att mässa om miljön: ”Klimathotet är vårt största hot och vi måste gå ihop för att bekämpa det”, sade han då.

”Oroväckande fråga”

Under en pågående PR-turné för ”The Revenant” i Japan har DiCaprio fortsatt att lyfta frågan. Nu med presidentkandidaten Donald Trump och hans republikanska kollegor som måltavlor, skriver AFP.

– Vi ska inte ha kandidater som inte tror på modern forskning. Klimatförändringarna är en av de mest oroväckande frågorna för hela mänskligheten och USA måste ta sitt ansvar, sade Leonardo DiCaprio.

Donald Trump har tidigare sagt att han inte tror på larmen om klimatförändringar och hans kandidatrival Ted Cruz har kallat miljöforskning för ”pseudo-vetenskap”.

Arbetar med dokumentär

För närvarande arbetar Leonardo DiCaprio med ett dokumentärfilmsprojekt om klimatförändringar tillsammans med streamingjätten Netflix.

Förhoppningen är att öka frågans aktualitet inför det kommande presidentvalet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.