En man som skriker

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 4 av 5 Originaltitel: Un homme qui cri Regi: Mahamat-Saleh Haroun I rolllerna: Youssouf Djaoro, Diouconda Koma Hadje Fatime N'Goua, Djeneba Koné

Före detta simmästaren, den drygt 50 årige Adam (Youssouf Djaoro), förlorar jobbet som poolskötare på ett lyxhotell i Tchad. Arbetet är hans stolthet. Han är landets första poolskötare. Sedan han vann ett världsmästerskap i simning 1965 blir han igenkänd av alla i trakten och kallas för Champ. Champ för Champion som i Mästaren. Hans 20-årige son, David (Diouconda Koma) får jobbet.

Detta sker mot fonden av att kriget i landet tilltar. Stridigheterna mellan regeringstrupper och rebeller är ständigt närvarande i mediers rapportering och som en störande bullermatta i bakgrunden.

Adams son blir inkallad och Adams lilla familj splittras.

Hans vånda tilltar. Han bär på en hemlig skuld som inte går att pressa undan.

Livet rinner honom sakta ur händerna. Det sker nästan i förbigående.

Adam förflyttas och påverkas av livets händelser som en lättviktig pjäs förflyttas i ett spel som någon annan kontrollerar.

Det är starkt och sorgligt och de vackra bilderna syns inte kunna berätta sanningen om vad som egentligen hänt. När filmen är slut drabbar den en åter då sanningen om händelseförloppet kan sjunka in. Krigets obevekliga gång och människans svaghet och maktlöshet framstår obegriplig och tragisk.

Filmen vann jurypriset i Cannes förra året och vann Cinemaafrica 2011.

Isabelle Espinoza

Se filmens trailer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.