Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Filmrecension: Farsartad kraschlandning i Horizon line

Filmrecension: Farsartad kraschlandning i Horizon line

Publicerad

Den svenske mästerregissören Mikael Marcimain kraschlandar med trist flygplansaction. Den första filmen i SF Studios nya satsning på bred svensk film för utlandet ger inte mersmak.

Horizon line är ett obekvämt möte mellan Mitt livs novell och gamla actionserien McGyver, ni vet han som kunde bygga en kärnreaktor av två gem och ett tuggummi.
Intrigen är lättfattlig:

De två snyggingarna Sara och Jackson, och en gammal pilot, sätter sig i ett litet flygplan för att ta sig från Mauritius till en bröllopsfest på en ö långt ute i havet. Men attans! Piloten dör i en hjärtattack, så vem ska nu ratta planet? Storm framöver, hajar nedanför.
Läskigt värre?
Nä.

Jag är i chock. Jo, faktiskt. Inte för att filmen är usel utan för att det lär vara Mikael Marcimain som har regisserat.
Lasermannen, Call girl, Gentlemen och den snart kommande truecrime-serien Jakten på en mördare – alla vittnar de om att Mikael Marcimain är en av våra absolut främsta film- och tv-berättare.
Och så detta. Det är som att se Zlatan göra självmål.

Jo, det är sannolikt ett brödjobb men ändå… Det går inte att hitta ett enda spår av Marcimain i Horizon Line. Kanske har han bara sålt sitt namn till produktionen? Låtit någon annan göra jobbet.

Det är klichéartat att kalla en actionfilm klichéartad, men det här är bortom det. Det här är inte ens kalkonkul, bara tråkigt. Vilket ju är något av en bedrift i en actiongenre som åtminstone brukar bjuda på lättköpt men underhållande spänning.
När målet är känt – vi förstår ju alla att Sara och Jackson kommer klarar sig – måste vägen dit vara så pass eggande att den triggar reptilhjärnan, men det här är alldeles för pratigt och otympligt för att så ska ske.

Det slås fast tidigt att Sara (Allison Williams från Girls) är en driftig kvinna full av integritet medan Jackson (stenstoden Alexander Dreymond från The last kingdom) är en muskulös bimbo. Det är Sara som inte vill stadga sig (jo, det finns en mycket bräcklig kärlekshistoria här också), det är hon som är bäst. På allt. Detta stryks under så många gånger att det känns som en överkompensatorisk handling från två manusförfattare som vill klappa samtiden medhårs genom att vända på de klassiska könsrollerna.

Rent farsartat blir det när Sara även visar sig vara stark som en Långstrump. När den säkert 100 pannor muskeltunga Jackson dinglar utanför planet lyckas hon lyfta in honom igen, med bara en hand.
”Du är fantastisk!” får han utropa när hon med sitt scoutsinne lyckats lösa ännu ett problem.

Ja jisses, den där dialogen får en bruksanvisning att te sig spirituell. Paret försöker förgäves snacka fram spänning med IQ-utmanande repliker som ”Hoppas bensinen räcker tills vi når land” och ”Akta dig så du inte ramlar ut”.

Detta är den första filmen i en satsning som det svenska bolaget SF Studios har gjort för att skapa och saluföra svenskbaserad men internationell genrefilm. Tanken är god: att behålla kunnigt filmfolk hemma i Norden men Horizon Line ger inte direkt mersmak...

Horizon line

Visa

Betyg: 1
Regi: Mikael Marcimain
Manus: Josh Campbell, Matthew Stuecken
I rollerna: Allison Williams, Alexander Dreymond, Keith David m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet