Alicia Vikander i rollen som Lara Croft. Foto: Skärmdump

Första fotot av Vikander som Lara Croft

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den första bilden av Alicia Vikander som actionhjältinnan Lara Croft släppts.

Förra året belönades Alicia Vikander med en Oscar i kategorin Bästa biroll för sin roll i The Danish Girl och strax därefter kom nyheten om att hon ska gå i Angelina Jolies fotspår och ta sig an rollen som spelkaraktären Lara Croft. Sedan dess har snacket gått varmt om hur den norske regissören Roar Uthaugs nya version kommer att ta form och nu har den första bilden från filmen släppts.

Firade 20 år

Under fjolåret firade spelserien Tomb raider 20 år och spelstudion Crystal Dynamics fick i uppdrag att göra en reboot av det klassiska äventyrsspelet. Tidigare hade Tomb raider kritiserats för sexism på grund av hur Lara Croft var porträtterad men den nya versionen mötte andra tongångar. Så här skrev Kulturnyheternas spelreporter Joachim Sundell om den nya versionen av spelet:

”Efter två decennier i debattens centrum kan hon idag vara både sårbar och farlig – empatisk och svinig. Hon har blivit bland det närmsta spelhistorien kommit ett mänskligt hjälteporträtt”.

”Förebild för unga kvinnor”

Den nya spelversionen av spelet hämtade inspiration från Katniss Everdeen, huvudkaraktären i Hunger Games-serien, och det är utifrån denna förlaga som Roar Uthaugs Tomb raider tar avstamp. Och det går inte att ta miste på Alicia Vikanders engagemang för denna rolltolkning.

– Lara Croft är verkligen en ikonisk karaktär, säger Alicia Vikander till Vanity Fair:

– Jag tror att folk kan identifiera sig med henne av flera anledningar. För mig är Lara Croft en förebild för unga kvinnor. Hon försöker hitta sin plats i världen. Hon har en fantastisk mix av karaktärsdrag. Hon är tuff, smart och sårbar.

Tomb raider har premiär den 16 mars 2018 i USA men det svenska premiärdatumet är inte klart ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer