Foto: Folkets Bio

”Frihet bakom galler”

Publicerad

Unikt och knäckande sevärt om kvinnor i afghanskt fängelse.

”Frihet bakom galler” är en dokumentär som handlar om livet i ett afghanskt kvinnofängelse. Filmen följer några kvinnor som avtjänar straff för moraliska brott. Brott som har högre straffsatser än mord.

De är dömda till sådär en tio eller 15 års fängelse, exempelvis för att ha rymt från sina män som misshandlar dem, eller för att de har stuckit med en älskare trots att familjen bestämt att de ska giftas bort.

Fyra rum som öppnar sig mot en jordig innergård är den gemensamma, trånga skådeplatsen för 40 kvinnors liv, och deras barn. Det är ett fattigt liv utan tillräckligt med mat eller mediciner.
De tvättar lakan i baljor på gården, lagar mat, leker, sjunger och grälar. Läget är desperat men kvinnorna framträder som starka… ja, nästan okuvliga.   

En ung kvinna som inte har mjölk åt sin späda son, kämpar för att få ihop pengar till bröstmjölksersättning. Aldrig, aldrig kommer hon att ge upp kampen för att kunna behålla sin son hos sig, säger hon till kamerateamet. Den lille är hennes stolthet.
Tre månader senare berättar hon för filmarna att hon tvingats sälja honom.

En annan kvinna tvagar tvätten som hon låtit skicka efter från sin älskare; han lever som fånge på andra sidan muren, på herrsidan av fängelset. Hon vill inte att någon annan ska tvätta hans tvätt. De två greps tillsammans när de rymde för att leva ihop.

Med hjälp av barn som springer mellan avdelningarna med budskap på papperslappar, håller de kontakten, och hon hoppas att de någon gång kan gifta sig. På så sätt skulle hon rädda livet. För utanför fängelset hotar familjens dödsdom för den vanheder hon orsakat.

En manlig rundkindad fängelsevakt, med mild uppsyn, ser efter de kvinnliga fångarna. Han bossas runt av de egensinniga, färgstarka kvinnorna som är begränsade inom ett vidrigt system och vars potential rinner bort med leran i regnvattnet på fängelsegården.

Beskrivningen av mikrosamhället innanför murarna målar upp en, för kvinnorna, tröstlös bild av det post-talibanska samhället utanför.
Till och med fleråriga fängelsestraff innebär, relativt sett, en frihet. Frihet i att styra vardagen och hävda sin mening mot orättvisor i det lilla. De slipper misshandel och dödshot.

Det är intressant, sevärt och knäckande. Och en fantastisk sak, att som biopublik få möta kvinnor i denna unika stängda värld.

”Frihet bakom galler”

Visa

Betyg: 4

Regi: Nima Sarvestani & Maryam Ebrahimi

Med: Sima, Sara, Najibe, Latife m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet