• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Snäll eller farlig? Foto: Sören Andersson/TT

Greta Gris i ny spindelkontrovers

För andra gången dras ett avsnitt av ”Greta Gris” in i Australien. Den populära tecknade grisen uppmanar barn att plocka upp spindlar och leka med dem.

Avsnittet ”Mister skinny legs” från 2004 togs bort från australiska ABC första gången 2012 eftersom budskapet att spindlar var snälla och inget att vara rädd för var ”olämpligt”, skriver The Guardian.

Greta säger i avsnittet att spindlar inte kan skada någon varpå barnen plockar upp spindlarna, nattar dem och ger dem te.

ABC gjorde bedömningen att avsnittet inte var lämpligt för en australisk publik i och med att spindlar i allra högsta grad kan vara farliga i landet.

Trots förbudet sändes avsnittet igen sista veckan i augusti på en betalkanal för barn. Efter att ha kontaktats av media har kanalen lovat att inte sända det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer