Guldbaggegalan minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen var det åter dags att utse de bästa insatserna inom svensk film. Kulturnyheterna följer galan minut för minut.

20:02 Den svenska filmeliten sitter bänkad på Cirkus i Stockholm. Galans värd Johan Glans gör entré. Det är andra året i rad som Glans leder galan.

Glans och Lena Endre inleder galan med en stillsam duett, men sedan fortsätter musiknumren slag i slag. Filmåret sammanfattas med hjälp av Glans, i rollen som musikalartist.

Joakim Nätterqvist river ner stora applåder när han i full tempelriddarutstyrsel kliver in på scenen och sjunger om att alla har glömt honom, trots att han tidigare belönats med två baggar.

20:23 Första priset på galan går till Anki Lidén, som vinner kategorin Bästa kvinnliga biroll. Lidén belönas för sin roll som mormor Ingrid i filmen I taket lyser stjärnorna.

20:27 Kjell Bergqvist vinner en Guldbagge för rollen som Jonny i Bröllopsfotografen.

20:34 Gullspiran delas ut. Priset belönar en person som gjort ”enastående insatser inom barnfilmen”. Rollsättaren Maggie Widstrand får priset.

20:41 SVT-medarbetarna Jane Magnusson och Karin af Klintberg vinner dokumentärklassen med filmen Ebbe – The Movie. Tidigare i vinter belönades de dessutom med Stora Journalistpriset för sin film.

20:44 Svenska Filminstitutets chef Cissi Elwin Frenkel delar ut Hedersguldbaggen. Utmärkelsen tilldelas Waldemar Bergendahl, som bland annat producerat en flera Astrid Lindgren-filmer.

21:01 Ytterligare ett pris till Bröllopsfotografen. Denna gång är det manusförfattaren Ulf Malmros som belönas. Malmros regisserade också Bröllopsfotografen, men det är alltså för manuset som han nu belönas.

21:09 Lisa Siwe vinner den prestigefulla kategorin Bästa regi. Siwe regisserade I taket lyser stjärnorna.

– Många har kallat mig ”kvinnlig regissör”. Jag är så jävla trött på det. Jag är regissör, säger hon i sitt tacktal.

21:23 Claes Ljungmark får en Guldbagge för rollen som Sven-Erik i Det enda rationella.

21:33 En av kvällens kanske mest väntade pristagare, Noomi Rapace, vinner kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sina insatser i Milleniumfilmerna.

21:36 Priserna som delats ut innan den tv-sända galan inleddes presenteras. Läs mer om alla vinnarna här!

21:46 Män som hatar kvinnor får Biopublikens pris. Och vinnaren har röstats fram av just biopubliken.

21:55 Kvällens sista pris delas ut. Det är kanske också det mest eftertraktade. Guldbaggen till årets Bästa film går till Män som hatar kvinnor.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.