Birgitta Andersson Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Hedersbagge till Birgitta Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Årets hedersbagge går till Birgitta Andersson. Hon är en älskad och folkkär skådespelare, känd både från revyer och julkalendrar och en mängd framgångsrika svenska filmer. På scenen fick hon sällslap av Jönsson-ligan kollegan Gösta Ekman.

Tacket inleddes med en anekdot från skådespelarkollegan och vännen Gösta Ekman som bland annat spelade Sickan mot Anderssons Doris i filmerna om Jönssonligan.

Efter en lång berättelse om när duon försökte ertappa en dam med att snatta på NK på 60-talet, tog Birgitta Andersson till orda.

– Jag vet inte hur man ska tacka för en sådan här fin sak. För många år sedan skulle jag hämta ett annat pris, inte så fint. Men jag var jätteglad och ville så gärna hålla ett tacktal som skulle vara vint och naturligtvis vädligt roligt, säger Birgitta Andersson.

”Ingen skrattade”

Hon berättar att hon bestämde sig att kopiera komikern och skådespelaren Martin Ljung, som en gång äntrat scenen för att endast klämma ur sig ett ”tack”, och sedan försvinna ut.

– Jag gjorde precis så, gick in på scenen, fram till mikrofon, sa tack och gick ut och det var helt dödstyst. Jag skämdes något fruktansvärt och lärde mig att jag inte ska stjäla andras idéer.

Birgitta Andersson väne sig till publiken med baggen:

– Jag är väldigt glad för den här. Det är många andra av er som också är glada, eller hur? Och det är många som inte har fått en sådan här, och till er säger jag: håll ut. Ni kan få en sådan här när ni blir gamla.

Med 1967 års adventskalender blev Birgitta Andersson Teskedsgumman med hela svenska folket. Det blev hon också som den långnästa Hedvig i barnprogrammet Från A till Ö. Att hon dessutom spelade i Julius Julskötare, (1978), Trolltider (1979) och Allrams höjdarpaket (2004) gör henne till julkalendrarnas Grand Old Lady.

Jobbade med Hasse och Tage

Birgitta Andersson har haft framstående roller flera av Hasse & Tages filmer. Bland annat spelade hon mamman i “Ägget är löst” (1975) och den lätta älvan Luft-Hanna Lindberg i “Äppelkriget” (1971). Min favoritroll är hennes Ingrid Svensson-Guggenheim i “Picassos äventyr” (1978), där hon spelar en rik och okunnig konstsamlare som fullständigt öser pengar över den fattige Picasso i hopp om att vinna hans hjärta. Har du inte sett filmen betyder Pling Pling Whuu Whuu ingenting särskilt. Men har du sett den vet du att ingen kan leverera dessa repliker som Birgitta Andersson och Gösta Ekman.

Nominerad tidigare

Birgitta Andersson har guldbaggenominerats en gång tidigare, för bästa biroll som Dynamit-Harrys fru Doris i “Jönssonligans största kupp” (1995).  Andersson spelade Doris i sex av de åtta Jönssonligan-filmerna. “Har du ölat nu igen, Harry” är en av hennes odödliga repliker från de filmerna och “50 öre i pant, pytt!” en annan.

Hedersguldbaggen har delats ut sedan Guldbaggegalan 2001. Skådespelaren Annalisa Ericson var först med att tilldelas priset, som går till någon som ägnat ”lång och trogen tjänst” åt svensk film.

Rekordhållare för längsta tal i samband med utdelning av en hedersbagge är Hasse Alfredsson, som pratade i nio minuter när han mottog priset 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen 2016

Mer i ämnet