Hollywood planerar protestmarsch i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 100 internationellt välkända skådespelare och kvinnliga regissörer visar sitt stöd för metoo-rörelsen genom att protestera på Cannesfestivalens röda matta på lördag, uppger arrangörerna.

Hollywoodskådespelaren Cate Blanchett, som är ordförande för årets Cannesjury med kvinnlig majoritet, kommer med stor sannolikhet medverka i protesttåget.

”Det blir ett tåg tillägnat kvinnorna i filmbranschen. Inte bara Cannesfestivalen utan hela världen ändrades i september”, säger filmfestivalens chef Thierry Fremaux och syftar på de anklagelser om sexuella övergrepp och trakasserier som riktats mot filmmogulen Harvey Weinstein.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Fyra kvinnor uppger att Weinstein attackerat dem under festivalen i Cannes; i ett fall handlar det om en våldtäktsanklagelse.

Utöver protestmarschen har festivalen tagit flera initiativ i kölvattnet av metoo-rörelsen. Bland annat inrättas en nödlinje dit vittnen till och drabbade av övergrepp och trakasserier kan ringa. Strikta klädkoder som kritiserats för att vara sexistiska ändras – kvinnor har exempelvis ombetts att lämna röda mattan för att de inte burit högklackade skor. Könsfördelningen bland prismottagare och i juryer ses också över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Mer i ämnet