Rånargänget i Edgar Wrights actionmusikal ”Baby Driver” Foto: Universal

”Shaun of the dead”-regissörens nya film – en actionmusikal

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske regissören Edgar Wright är känd för filmer som ”Shaun of the dead” och ”Hot fuzz” och flera andra titlar som kan kategoriseras som knasiga komedier med mer eller mindre övernaturliga inslag.
Men hans nya film ”Baby Driver” är ingen knasig komedi, utan snarare en action-musikal. I rollerna syns bland andra Mad Men-stjärnan Jon Hamm och Oscarsvinnaren Jamie Foxx. Kulturnyheterna träffade regissör och skådespelare inför premiären.

Baby driver är en genremix av rang. Ingredienserna är en nypa komedi, en halvliter romantik, en stor bunke musikal och en jättebytta action.

Den unge musikälskaren Baby är skyldig storskurken Doc pengar och betalar honom genom sina ypperliga körkunskaper. Regissören Edgar Wright har haft filmen som ett pågående projekt i bakhuvudet sen han hörde Jon Spencer Blues Explosions ”Bellbottoms” för första gången för första gången för över 20 år sen

– Jag lyssnade på låten och såg direkt en biljakt framför mig, säger han till Kulturnyheterna. Trummorna i inledningen låter som att rånarbandet hoppar ur bilen, en kille sitter kvar i bilen och tittar på rånet. Och sen vid 2.30 in i sången börjar biljakten!

Hysterisk koreografi

Precis så inleds filmen. Plus att chauffören Baby dansar på förarplats under bankrånet och använder vindrutetorkarna i en härligt hysterisk koreografi.

Och så fortsätter filmen. Snabb action, som plötsligt lyses upp av dans och musik.

Annars är handlingen i ”Baby Driver” inte särskilt nyskapande. Baby blir kär i den uttråkade servitrisen Debora och vill starta ett nytt liv, men förstås, så måste han göra en sista stöt.

Nej, det är musiken och koreografin som skiljer Baby Driver från mängden, och det behövdes en hel del träning för huvudrollsinnehavaren, både i bilkörning och dans.

Många körlektioner

– Verkligen. Massor. Jag tog minst tio lektioner med Jeremy Fry, den fantastiska stunt-föraren  från oräknerliga fantastiska filmer, säger Ansel Elgort som spelar Baby.

Lily James som spelar Debora håller med

– Ja det var mycket övning, att få koreografin för både dans och biljakter att stämma överens med takt och musik. Men det skapade en atmosfär full av energi och själ.

Men att byta brottets bana mot ett liv som en rättskaffens man är inte det lättaste. I filmen är det Jon ”Don Draper” Hamm, Eiza González och Jamie Foxx som spelar skurkarna som sätter käppar i Babys hjul.

Jon Hamm: Vi är missförstådda

– Vi är inte så farliga, vi är bara missförstådda, säger Jon Hamm och gör en elak grimas.

– Jag har ilskan i mig, fyller Jamie Foxx i.

Skurkarna i Baby Driver spelas av Jamie Foxx, Eiza Gonzales och Jon Hamm. Foto: SVT

Att se Jon Hamm gå från en Mad men-man till en renodlad mad man är kul.

– Skådespelarprocessen är ganska lik ändå, säger han. Man tar reda på vad de här rånarna är får några personer, hur de gör för att få saker gjorda och så gör man det. Jag tycker det blev en vacker originell historia.

– Med dessa dårar i några av rollerna, lägger han till och pekar på sina kollegor.

Mexikanska skådisen och sångerskan Eiza González blev glad när hon läste manus första gången.

– Det är en gåva att få en historia i knät som man på sekunden blir fullständigt förälskad i.

Musiken viktig

Hon understryker också hur viktig musiken är för filmen.

– När jag läste en av filmens första scener, när Baby plockar upp kaffet i takt med musiken så tänkte jag: bam! Detta är briljant.

Edgar Wright har byggt Baby Driver kring sina favoritlåtar. Och han är väldigt glad att filmen nu är klar – efter nästan 25 år.

– Jag kan inte tro det, det är fantastiskt att den finns på riktigt och inte bra i mitt huvud.

Fler filmer av Edgar Wright

Visa

Shaun of the dead, 2004

Hot fuzz, 2007

Scott Pilgrim vs. the world, 2010

The worlds end, 2013

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer