Foto: SF

”Indignation”

Publicerad

Dialogen får det något sömniga manuset att skina, menar Kristoffer Viita som har sett Ang Lee-producenten James Schamus debut som långfilmsregissör.

”Indignation” är en skapelse med akademisk tyngd. Det inte bara en filmatisering av en bok av den ständigt nobelpristippade Philip Roth, det är dessutom en senkommen långfilmsdebut för 57-årige regissören James Schamus – mer känd som producent och manusförfattare till många av Ang Lees filmer, inklusive favoriten ”The Ice Storm”.

Här följer vi livets småskaliga drama 1951 tillsammans med Marcus Messner, en sansad judisk ung man som flyr värvning i Koreakriget, men lika mycket sin överbeskyddande pappa och familjens slakteri, för att börja i Winesburg College i Ohio.

Marcus har uppfostrats till en artig och välformulerad grabb från magra förhållanden, men utan vidare livserfarenhet. Han blir chockad när han får en avsugning från sin dejt Olivia, och försöker sätta händelsen i kontext med att ”det är säkert för att hennes föräldrar är skilda”. Logan Lerman som spelar huvudrollen påminner ibland om en Woody Allen-karaktär, men med tyngre sorg.
 
Marcus förälskar sig men hamnar i bråk med sina rumskompisar över sitt nya förhållande, kanske är de avundsjuka. Hans mamma godkänner inte heller, och menar att en ung kvinna som skurit sig i armarna är svag, och kan förstöra Marcus liv. Han fastnar också i ett härligt käbbel med en myndig dekanus om sin ateistiska övertygelse.

Det är en stilla, ospektakulär filmupplevelse som lunkar fram i universitetskorridorerna och skildrar konflikterna som kan uppstå över väldigt små avvikelser i ett djupt konservativt samhälle.

Ibland är det något för sömnigt men dialogen får det avmätta manuset att skina, och alla inblandade skådespelare gör ett snyggt jobb med att leverera just indignerade argument, paketerade i den mest gentlemannamässiga retoriken.

”Indignation”

Visa

Betyg: 3
Regi: James Schamus
I rollerna: Logan Lerman, Sarah Gadon, Tracy Letts m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet