Adam Pålsson som Ted Gärdestad i filmen Ted – för kärlekens skull. Till höger: Gitarristen Janne Schaffer. Foto: TT

Janne Schaffer: ”Det är svårt att göra en film om Ted”

Uppdaterad
Publicerad

Janne Schaffer har sett filmen Ted, som nyligen hade premiär, och gillar den. Men gitarristen menar att den inte helt följer verkligheten.

Att göra en film baserad på en persons liv är inte alltid helt enkelt. Enligt Janne Schaffer är det i filmen om Ted Gärdestad en del som förändrats och flyttats om i tid.

– Man får inte förvillas och tro att det var så här det gick till i verkligheten, men jag är ju väldigt subjektiv. Det är oerhört svårt att göra en film om Ted, säger Janne Schaffer.

När man dramatiserar en persons liv på det här sättet, hur stor konstnärlig frihet kan man ta sig?

– Antingen så gör man en film eller en dokumentär. Det här är en film som beskriver ungefär vem Ted är och vilken människa han var. Den fungerar som en bra film för dem som inte visste vem han var. Vi som kände honom har ju en annan relation till händelserna.

Hade nära relation

Janne Schaffer var med under hela Ted Gärdestads musikaliska karriär och producerade även hans sista skiva. Han hade velat se lite mer av det i filmen och känner ett behov av att beskriva sin relation till honom.

– Vi var närmare än vad som tas upp i filmen. På min kommande turné kommer jag att ta upp några låtar som beskriver honom och det kommer att komplettera bilden av honom.

Samtidigt menar han att alla aspekter av Gärdestads liv inte nödvändigtvis behöver rymmas i filmen.

– Jag tycker inte man behöver gräva ner sig i detaljerna, man ska göra en bra film och det har Hannes Holm lyckats med, säger Schaffer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.