Foto: AP/TT

Jolie och Paltrow vittnar om Weinstein-trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Hollywoodskådespelarna som vittnar om producenten Harvey Weinsteins trakasserier och övergrepp blir fler.
Bland andra Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie och Rosanna Arquette delar nu med sig av sina erfarenheter av att jobba med Weinstein.

Gwyneth Paltrow anställdes av Weinstein för att spela sin genombrottsroll i Jane Austen-filmatiseringen Emma. Nu berättar Paltrow att han kallade till sig henne till sitt hotellrum, tog på henne och ville att de skulle massera varandra.

– Jag var ung, jag var kontrakterad och jag var livrädd, säger hon till New York Times. Paltrow berättar även att hon fick be sin dåvarande pojkvän Brad Pitt att säga åt Weinstein att sluta, något Pitt bekräftat för New York Times.

Varnat andra

Angelina Jolie nöjer sig med att säga att hon hade ”en dålig upplevelse” med Harvey Weinstein som ung och därefter aldrig jobbat med honom igen och varnat andra.

Även Ashley Judd och Rose McGowan har vittnat om övergrepp och bland andra Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Kate Winslet, Lena Dunham och Susan Sarandon har fördömt Weinsteins beteende.

Bland männen har det däremot varit tystare. The Guardian sökte under tisdag 20 män som jobbat med Weinstein för en kommentar utan att få svar från någon. Bland dem tidningen kontaktade fanns regissörerna Quentin Tarantino, Michael Moore och Martin Scorsese samt skådespelarna Ewan McGregor, Matt Damon och Bradley Cooper.

Matt Damon indragen i skandalen

Senare under dagen uttalade sig dock George Clooney, Ben Affleck och Leonardo DiCaprio. Även Matt Damon valde att tala med Deadline om sina känslor angående Weinstein. Damon har dock själv dragits in i härvan.

En reporter på The Wrap som tidigare undersökt frågan för New York Times räkning skriver att hon fick ett samtal direkt av Damon och Russell Crowe som talade gott om Italien-chefen på Weinsteins produktionsbolag Miramax, som uppges ha ”försett” Harvey Weinstein med kvinnor. Damon förnekar detta.

Under morgonen uttalade sig även det tidigare presidentparet Barack och Michelle Obama mot Weinstein. Det förra presidentparet menar att filmmogulen borde ställas inför rätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet