Jörgen Bergmark årets nykomling

Publicerad

Kulturnyheternas egen bagge till årets nykomling tilldelas regissören Jörgen Bergmark. 2009 långfilmsdebuterade han med Det enda rationella.

Det enda rationella är ett relationsdrama om vår övertro på förnuftet. Präktige pappersbruksarbetaren Erland spelad av Rolf Lassgård, som tillsammans med sin hustru delar med sig av äktenskapets erfarenheter i kyrkans regi, blir handlöst förälskad i vännen Sven-Eriks (Claes Ljungmark) hustru Karin (Pernilla August).

Passionen går inte att stilla trots idoga försök och paren bestämmer därför i samråd att göra det enda rationella: flytta ihop.

Manus till filmen är skrivet av Jens Jonsson som långfilmsdebuterade med Pingpong-kingen 2008 och som tidigare gjort en rad prisade kortfilmer.

Resultatet i omröstningen:
Totalt deltog 756 personer i omröstningen.

Sjätte året i rad
Ikväll samlas alltså filmbranschen för årets fest. Guldbaggar i elva kategorier, bland annat årets skådespelerska, årets manus och inte minst årets film ska delas ut.

Men på galan saknas en kategori, årets nykomling som Kulturnyheterna nu för sjätte året i rad belönar. En trehövdad kritikerjury har nominerat varsin film som tittare och läsare sedan fått rösta på.

De övriga två nominerade var Flickan i regi av Fredrik Edfeldt och Man tänker sitt av Fredrik Wenzel och Henrik Hellström.

Förra året blev Johannes Nyholm årets nykomling med filmen Dockpojken. Bland tidigare års vinnare finns bland andra Henrik Georgsson (Sandor slash Ida) samt Robert Lillhonga med filmen Hata Göteborg.

Kulturnyheterna

Tidigare års vinnare:

Visa

2009: Dockpojken, Johannes Nyholm
2008: Hata Göteborg, Regi: Robert Lillhonga
2007: Storm, Regi: Måns Mårlind och Björn Stein
2006: Sandor slash Ida, Regi: Henrik Georgsson
2005: Dag och natt, Regi: Simon Staho

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer