Konstnären Karin Broos filmaffisch för nästa års GIFF. Foto: TT Bild/Göteborgs filmfestival GIFF.

Karin Broos gör nästa års filmfestivalaffisch

Uppdaterad
Publicerad

Under bokmässan avtäcktes affischen för 2016 års filmfestival i Göteborg. Konstnären Karin Broos har målat av en stark bioupplevelse. Dessutom kommer hon att dyka upp på vita duken, i dottern Sara Broos nya dokumentär ”Speglingar”.

Konstnären Karin Broos är en filmnörd. Hon är aktiv i Sunnes filmklubb och har varit arrangör för Värmlands första Fassbinder-filmfestival. Därför blev hon väldigt glad när hon fick frågan om att göra affischen till nästa års filmfestival i Göteborg.

– Jag älskar film, man kommer så nära. Det är inga filter. När jag fick uppdraget tänkte jag tillbaka på alla filmupplevelser jag haft genom åren och jag fick upp många bilder i huvudet. Ju mer jag tänkte, desto mer utkristalliserades en upplevelse från 1971 som gjorde ett starkt intryck. Då såg jag en film av Fassbinder för första gången, säger Karin Broos.

Det var den tyske regissören Rainer Werner Fassbinders film ”Frukthandlarens fyra årstider”. Karin Broos drabbades av upplevelsen, och särskilt skådespelerskan Irm Herrmanns ansikte fastnade. Målningen som växte fram föreställer en scen där skådespelerskan gråter, och en biografsalong där en liten person betraktar det stora, dramatiska ansiktet.

Trippelt aktuell

I oktober ställer Karin Broos ut på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Hon är känd för sina fotorealistiska skildringar av kvinnor, och hennes tre döttrar har ofta fått agera modeller. Nu har en av döttrarna, Sara Broos, vänt på perspektivet. I dokumentären ”Speglingar” riktar hon kameran mot modern, och filmen kommer att premiärvisas på Göteborgs Filmfestival.

– Jag är mitt uppe i klippningen och det är mycket jobb kvar, så det är skönt med lite press nu, säger Sara Broos.

Speglingar

I filmen utforskar hon det symbiotiska förhållandet med modern. Både hon och Karin har lidit av ätstörningar. De fyller ofta i varandras ord och tankar när de pratar.

– Det är viktigt att sätta ord på erfarenheter. En del av filmen handlar om just tonårstiden. Den mörka tiden, säger Sara Broos.

– Jag har gått igenom samma sak och kände igen alla signaler. Det är ett mysterium varför du fick det och inte dina systrar, säger Karin.

Sara Broos har tidigare gjort den prisade dokumentären ”För dig naken”, om konstnären Lars Lerin. Till filmfestivalens affischkonstnärer på senare år hör kollektivet Pussy Riot, Lars Lerin, Carl Johan De Geer och Liv Strömquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bokmässan 2015

Mer i ämnet