De införde julskatteuppdraget i Karl-Bertils anda

Publicerad

Sagans upphovsman om dagens situtation: ”oerhört beklämmande”.

1975 sändes den första gången, tillsammans eller i kontrast till Kalle anka som en omistlig del av julfirandet. Tage Danielssons och Per Åhlins berättelse om den gode Karl-Bertil Jonsson som tar de rikas paket och ger till de fattiga.

”Att gå förbi oberörd är omänskligt”

Idag 2013 är den snart 40-åriga berättelsen mer aktuell än någonsin förr.

– Det måste man väl säga när man ser tiggare i vartenda gathörn, att det är oerhört beklämmande och svårt att gå förbi. Antingen reagerar man på det sättet att man stålsätter sig eller så känner man empati. Men att gå helt oberörd förbi är omänskligt, det kan man inte göra, säger Per Åhlin.

Julskatteuppdraget i Karl-Bertils anda

Det är en klassiker som Tage Danielsson och Per Åhlin skapade, idag färsk på ett plågsamt sätt, menar upphovsmannen. Och tiggare på stadens gator och larm om en välfärd på dekis har fått flera svenskar att agera, och det finns medborgerliga inititativ i sann Karl-BertilJonssonanda i hela landet.

”Tudelat Sverige”

Som arrangörerna bakom julskatteuppdraget, Sara Wåglin och Moa Björnson. Genom julskatteuppdraget uppmanas vi att skänka vårt femte jobbskatteavdrag till andra.

– Vi känner, liksom många med oss, att det är orimligt att vi som arbetar ska få ännu mer pengar i plånboken när det faktiskt fick arbetslösa och sjuka som har det jättedåligt, säger Moa Björnson.

– Jag tror att vi ser ett Sverige i dag som är ganska tudelat. Det är inte ett Sverige som har en stark välfärd som vi lärde oss när vi var små att vi hade. Jag tror att många är trötta på att se att sjukvården monteras ner, att skolan får allt sämre resultat – att vi helt enkelt inte är det Sverige som vi skulle vilja vara, säger Sara Wåglin.

”Tror att Tage hade gjort en ännu svartare saga i dag”

Men kanske Karl-Bertil Jonsson ligger för nära dagens verklighet. Per Åhlin minns en kollega med ett brinnande samhällspatos.

– Man kan ju spekulera i vad Tage hade gjort i dag. Jag tror att han nog hade varit mer bitter och att svärtan hade varit djupare än vad den är i Karl-Bertil, säger han.

Vad hade du gjort?

– Jag hade nog läst Tage noga och gjort vad jag hade känt för. Ofta saknar jag Tage som röst och tyckaer om olika samhällsproblem, säger Per Åhlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer