Mor och son. Maggie Smith och Hugh Bonneville spelar violet och Robert Crawley i Downton Abbey. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Downton Abbey går slutet till mötes

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det Sverigepremiär för den sjätte och sista säsongen av Downton Abbey. Är du stressad för att du glömt vad som hänt i de fem första och saknar tid att sträcktitta på alla de 43 avsnitten innan lördag klockan 21.30? Var lugn, Kulturnyheterna rekapitulerar de viktigaste händelserna nedan.

OBS Detta är en subjektiv lista som innehåller spoilers från säsong 1 till 5.

Allt började med att Titanic sjönk 1912. I det ståtliga palatset Downton Abbey i engelska Yorkshire bor Lord Robert Crawley, Earl av Grantham, med sin amerikanska hustru Cora, tillika grevinna av Grantham.

De håller mycket av sina tre unga vuxna döttrar: Mary, Edith och Sybil. Men de är ledsna för att ingen av dem – på grund av gamla patriarkala regler – kan ärva godset.

För det behövs en son och någon sådan har de inte fått... Än.

Sysslingen dör

Planen är att Mary ska gifta sig med sin syssling Patrick Crawley, som är lord Granthams närmsta arvinge när serien börjar. Men då Patrick sjunker med Titanic redan i det första avsnittet blir nästa arvinge på tur den ännu avlägsnare släktingen Matthew Crawley, en simpel advokat dessutom.

Han har till en början svårt att anpassa sig till aristokratins manér, men utvecklar snart en mer nobel karaktär.

Till Lord Granthams förtjusning verkar Matthew och Mary fatta tycke för varandra. Men deras relation är komplicerad och de gifter sig inte förrän i tredje säsongen. I julspecialen samma år föder Mary dem en son, innan Matthew dör i en bilolycka.

Värt att komma ihåg är också Marys natt med den turkiske diplomaten Pamuk (som dog på hennes rum), Matthews insatser i Första världskriget, hans tidigare fästmö Lavinias fars förmögenhet och Matthews mamma, den reformistiska Isobel.

Lämnades vid altaret

Lady Marys yngre systrar har det inte heller så lätt. Mellanbarnet Edith är den mest otursförföljda när det kommer till kärleken.

Hennes första fästman lämnade henne vid altaret och nästa gång hon finner kärleken är det i redaktören Michael Gregson som är gift med en psykiskt sjuk kvinna som han nekas skilja sig ifrån.

Hon blir ändå gravid med Gregson innan han mördas i Tyskland och hon tvingas, för att undvika skandal, lämna bort sitt barn under flera år innan hon lyckas ”adoptera henne” tillbaka.

Gifter sig med en irländsk socialist

Sybil, den yngsta av döttrarna, är också den modernaste. Hon blir kär i Tom Branson, chaufför, irländare och socialist. Till familjens bestörtning gifter hon sig med honom och flyttar till Irland och är en kort period lyckligast av alla.

Men de tvingas tillbaka till Downton av politiska skäl och snart efteråt dör Sybil i barnsäng. Efter all sorg blir Tom Branson allt mer accepterad av familjen Crawley. I slutet av säsong fem flyttar han med dottern till USA.

Många tjänare

Tjänstefolket på Downton är en brokig skara. Den på samma gång fryntlige och buttre butlern Mr Carson och den genomgode Mrs Hughes basar över fotfolk och betjänter. De är alldeles för många för att nämnas allihop, men till de viktigaste hör nämnda två.

När Carson till sist friade till Mrs Hughes i det sista avsnittet av säsong 5 (i julspecialen) var det många som utbrast ’äntligen!’.

Mr. Bates en trofast hund

Bland tjänstefolket finns också Lord Granthams personlige betjänt Mr Bates. Han har karaktären av en stor trofast hund men anklagas för mordet på sin förra hustru och åker i fängelse.

Han hinner knappt frias förrän hans älskade hustru Anna Bates (Lady Marys kammarjungfru) anklagas för att ha mördat den man som våldtog henne.

Det är många turer fram och tillbaka mellan fängelset och Downton men inför den sista säsongen verkar allt ha löst sig och de båda är lyckliga tillsammans.

Underbutlern ett svart får

Underbutlern Thomas Barrow är Downtons svarta får och han drar sig inte för att kliva på andra för att få det han vill ha.

Han är dock inte särskilt klipsk och går ofta förlorande ur sina strider. Detta gör att man till slut fattar visst tycke för denne stilige men misslyckade man.

I de första tre säsongerna har Barrow en allierad i den svartsynta Miss O’Brien. De båda smider ränker tillsammans för att klättra i hierarkin.

Blev aldrig någon son

O’Brien är snäppet elakare än Barrow. Till exempel lägger hon med flit ut den tvål som grevinnan halkar på och som leder till att hon får missfall och förlorar den son hon väntat på så länge.

Maggie Smith spelar med bravur

Utan att vara särskilt viktig för handlingen är ändå Violet Crawley, änkegrevinnan av Grantham, en av Downton Abbeys hörnstenar.

Maggie Smith spelar henne med bravur och i nästan varje avsnitt slipper det ur henne ett citat i stil med detta från den tredje säsongen, apropå Coras amerikanska mor:

”Jag ser så mycket fram emot att träffa henne igen, när jag är med henne påminns jag om de goda brittiska värderingarna”.

Den sjätte och sista säsongen av Downton Abbey utspelar sig 1925 och börjar på lördag 21.30 i SVT1

Gör SVT:s quiz här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer