Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Kritiker slutar recensera Disney-filmer i protest

Uppdaterad
Publicerad

Fyra amerikanska organisationer för filmkritiker kommer att sluta recensera Disneys filmer på förhand. Det här i protest mot att filmbolaget stoppat tidningen Los Angeles Times från att se filmerna innan premiären.

Anledningen till att Disney inte ger Los Angeles Times tillgång till deras kommande filmer är att tidningen, enligt företaget, ägnat sig åt ”orättvis rapportering” om Disneyland Resorts koppling till staden Anaheim som nöjesparken ligger i, skriver nyhetsbyrån AP.

Som svar på detta har nu Los Angeles film critics association, The New York film critics circle, The Boston society of film critics and The national society of film critics reagerat och kommer tillsvidare inte att recensera Disneys filmer på förhand. En av de filmer som kommer drabbas av bojkotten är kommande Star Wars: The last jedi, men även Thor: Ragnarök.

Enligt AP kommer Los Angeles Times istället recensera filmerna när de blir tillgängliga för allmänheten.

I ett gemensamt pressmeddelande beskriver de fyra organisationerna Disneys handlande som ”medvetet extraordinärt” och påtalar att det som hänt borde oroa alla som tror på vikten av fri press.

Även kritiker och medier utanför de protesterande organisationerna har reagerat på Disneys handlande. Washington Posts filmkritiker Vanessa Rosenberg skriver i en debattartikel att hon hädanefter kommer ”visa solidaritet” med kritikerna och enbart recensera filmer från Disney under samma förutsättningar som LA Times nu tvingas göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.