Lars von Trier bannlyst från Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen i Cannes har förklarat att den danske regissören Lars von Trier inte är önskvärd på festivalen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Anledningen är hans uttalande tidigare under onsdagen då han under en presskonferens om hans nya film ”Melancholia” bland annat konstaterade att han var nazist.

”Jag är nazist” och ”Hitler verkade inte vara någon bra kille, men jag förstår honom” var en del av de uppmärksammade uttalandena.

Krävde förklaring
Lars von Triers kommentarer fick festivalen att under gårdagen be regissören om en förklaring.

-Om jag på något sätt sårat någon idag med mina ord på presskonferensen så ber jag uppriktigt om ursäkt. Jag är inte anti-semit, sade von Trier under onsdagskvällen.

Festivalledningen konstaterade därefter att de ”noterat” von Triers ursäkt. Men uppenbarligen räckte inte den ursäkten till.

Festivalledningen fördömer
Filmfestivalens ledning skriver i ett pressmeddelande att man ”uttryckligen fördömer de här kommentarerna och förklarar Lars von Trier en persona non grata på festivalen.” Festivalledningens beslut uppges vara det första i sitt slag.

Ledningen konstaterar vidare att von Triers uttalanden är ”oacceptabla, outhärdliga, och står i direkt motsats till de ideal om humanism och generositet som är själva kärnan för festivalen.”

Aftonbladet har varit i kontakt med Lars von Trier efter festivalens beslut och han säger sig vara stolt över att vara portad men ångrar vad han sa på presskonferensen.

-Jag tycker om att provocera och jag har alltid en mening med det, men det blev fel den här gången. Det var totalidiotiskt och jag är ledsen för att jag sårat folk, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet: Hur känns det just nu?
-Som att allt går åt helvete. Men jag tycker vi ska skratta längs vägen. Och helvetet, just nu ser det ut som festivalpalatset i Cannes.

Fortfarande i tävling
Enligt Kulturnyheternas reporter på plats i Cannes innebär inte festivalledningens beslut att Lars von Triers film ”Melancholia” plockas bort från tävlingssektionen. Däremot kommer inte von Trier tillåtas hämta ett eventuellt pris.

År 2000 fick von Trier pris för sin film ”Dancer in the Dark”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars von Trier

Mer i ämnet