Björk och Lars von Trier under filmfestivalen i Cannes år 2000. Foto: AP/TT

Lars von Trier nekar till Björks trakasserianklagelser

Publicerad

Den isländska artisten Björk har skrivit ett Facebookinlägg där hon antyder att Lars von Trier trakasserade henne under inspelningarna till Dancer in the dark.

”Jag har inte gjort det”, säger den danske regissören till Jyllands-Posten.

För 17 år sedan spelade den danske regissören Lars von Trier in sin Guldpalmenvinnande film Dancer in the dark med den isländska musikern Björk i huvudrollen.

Efter inspelningarna gick Björk ut och sade att aldrig skulle göra en film igen eftersom relationen mellan henne och von Trier var så pass ansträngd. von Trier å sin sida har sagt att Björk är en av de bästa han jobbat med, men även att hon var ”galen” och att när de inte jobbade så bråkade de hela tiden.

”Trakasserier var normen”

Efter att ett 30-tal kvinnor berättat att de blivit antastade av filmproducenten Harvey Weinstein skrev Björk ett Facebook-inlägg där hon skriver om sin erfarenhet av att skådespela.

”Det blev så tydligt för mig när jag gick in i skådespelaryrket att förnedringen och rollen som mindre värd, sextrakasserad varelse var normen”, skriver hon och fortsätter: ”Jag fick reda på att det är legio att regissören kan ta på och trakassera sina skådespelerskor som han vill och att branschen tillåter det.”

Känd konflikt

Eftersom Björk bara spelat en större roll i en film och hennes inlägg inleds med ”erfarenheter av en dansk regissör” är det tydligt att det är von Trier som åsyftas, även om han inte nämns vid namn.

För den danska tidningen Jyllands-Posten förnekar regissören att han skulle ha trakasserat Björk. Han säger att det på intet sätt är okänt att de haft en konflikt, men att han är oskyldig till anklagelserna.

–Jag har inte gjort det, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer