Malik Bendjelloul, Kajsa Grytt och Inger Nilsson i rollen som Pippi Långstrump. Foto: TT

Mest lästa kulturnyheterna 2014

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många sätt att summera det gångna året på. Ett sätt är att undersöka vad som intresserat läsarna allra mest under 2014. Utan jämförelse mest läst var nyheten om filmaren och Oscarsvinnaren Malik Bendjellouls tragiska död i våras.

Filmskaparen och journalisten Malik Bendjelloul belönades 2013 med en Oscar för bästa dokumentär med filmen ”Searching for Sugar Man”.

Bendjelloul arbetade många år som reporter på SVT-programmet Kobra. Efter dödsbeskedet valde redaktionen att skjuta upp det planerade ordinarie programmet för att istället ägna programtiden åt att hylla Bendjelloul. Se Kobras program om Malik här.

Kulturåret 2014

Ett drygt år efter Oscarsvinsten tog Malik Bendjelloul sitt liv. Han blev 36 år gammal.

Grytt och näthatet

Näst mest läst av våra artiklar från 2014 blev Kajsa Grytts beslut att ställa in sin kommande turné efter allt näthat hon fick utstå i samband med att hon deltog i TV4-programmet ”Så mycket bättre”.

Produktionen bakom ”Så mycket bättre” berättade samtidigt att de inte upplevt någonting liknande tidigare och att man därför inte förbereder de medverkande på eventuellt näthat.

Pippi-klippning

Med på topp-tre över mest lästa artiklar hamnade också artikeln om hur SVT klippt bort rasistiska uttryck i filmerna om Pippi Långstrump. En artikel som skapade en störtflod av reaktioner, långt utöver det vanliga. Nyheten handlade om att SVT i samband med att man restaurerade tv-serien från 1969 också valde att göra Pippis pappa till kung, istället för negerkung.

Debatten om SVT:s klippning rasade intensivt under några dagar och många frågade sig vad Astrid Lindgren skulle tyckt om redigeringen. Men sedan stod det klart att Lindgren redan tagit ställning – för 44 år sedan.

ESC-yra

Kulturnyheternas rapportering om Conchita Wursts seger i Eurovision Song Contest lockade också till läsning. Men den skäggige mannen i aftonklänning gick inte hem i hela Europa. I Ryssland stoppades en gayparad som ville hylla dragshowartisten då de ryska myndigheterna menade att en parad kunde provocera fram konfrontationer.

Folkkär skådespelare

2014 gick också den folkkäre skådespelaren Lars-Erik ”Brasse” Brännström ur tiden. Han blev 69 år gammal.

På topplistan över de mest lästa artiklarna finns också den chockerande nyheten om att Hello Kitty inte är någon katt samt att ”Kakan” Hermansson, som precis presenterats som en av sommarvärdarna, rasade mot just Sommar i P1. Nyheten om att SD-politikern och riksdagsledamoten Margareta Larsson ville sätta konstnärer som målar kvinnliga könsorgan på skolor i fängelse hamnade på åttonde plats över årets mest lästa artiklar.

De tio mest lästa artiklarna på svt.se/kultur 2014

Oscarsvinnaren Malik Bendjelloul är död

Kajsa Grytt ställer in – näthatet blev för mycket

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump

Brasse Brännström död – 69 år gammal

Österrikes Conchita Wurst vann Eurovision 2014

Beskedet: Hello Kitty är inte en katt

”Kakan” Hermansson sågar Sommar i P1

”Fängsla konstnärer som målar könsorgan”

Robin Williams hittad död

Philip Seymour Hoffman död

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturåret 2014

Mer i ämnet