Tolkiens böcker om Midgård är världens mest kända fantasyverk, och har lett till en lång rad filmatiseringar. Bland annat 2003 års ”Sagan om konungens återkomst”. Foto: AP/TT

Nu blir Tolkiens liv film

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex långfilmer under 2000-talet är det nu dags för Sagan om ringen-författaren J.R.R. Tolkiens egna liv att bli film. Det är den finske regissören Dome Karukoski som får uppdraget av Fox Searchlight, efter framgångarna med hans film om den finske gayikonen Tom of Finland.

Filmen kommer att skildra Tolkiens ungdom i Storbritannien innan första världskriget utbrott. Handlingen kretsar kring den blivande författarens skolgång, där han finner ”vänskap, kärlek och inspiration” i en grupp av udda, utstötta elever, uppger Deadline Hollywood.

J.R.R. Tolkien gav ut ”Hobbiten” 1937, och arbetade sedan med ”Sagan om ringen” 12 år innan den publicerades. Boken var tänkt som uppföljare, men växte i omfattning till ett fantasyepos som idag har sålt i över 150 miljoner exemplar. Tolkien gick bort 1973.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.