Rivalitet mellan Borg och McEnroe i fokus i ny film

Uppdaterad
Publicerad

”Borg vs McEnroe” spelas just nu in i Göteborg – en film som kretsar kring rivaliteten mellan två av tennishistoriens bästa spelare. Och för att kunna gestalta den svenske tennisstjärnan krävdes hård träning, berättar Sverrir Gudnason, som spelar Borg.

Den nya filmen, som kommer ha premiär under 2017, handlar om hur Björn Borg tog sig till världstennisens toppnivå och om hans omtalade Wimbledonfinal 1980 mot den amerikanske supertalangen John McEnroe.

Och enligt Sverrir Gudnason, som spelar Borg, krävdes ett stenhårt träningsprogram för att han skulle kunna axla rollen som tennisesset.

– Jag började träna 15 timmar i veckan, körde tennis två timmar om dagen och PT fyra gånger i veckan för att komma in i livet som idrottsman.

”Såg McEnroe som en dansare”

Den amerikanske tennisstjärnan John McEnroe spelas av Shia LeBoef, en skådespelare som precis som den amerikanska tennisstjärnan gjort sig känd för ett eldigt humör.

Och för att hitta rätt inför rolltolkningen valde LeBoef att betrakta den amerikanske tennisstjärnans rörelsemönster på tennisbanan som en dansares.

– Jag är inget tennisfan, jag är ett McEnroe-fan. Så jag studerade hans kropp som en dansare och lärde mig att spela tennis genom att se det som dansrörelser.

”Inte en dokumentär”

Stellan Skarsgård spelar Borgs tränare Lennart Bergelin och Björn Borgs träningpartner och första fru Mariana Simionescu spelas av Tuva Novotny.

Och på frågan huruvida det innebar en extra utmaning att gestalta en person som fortfarande är i livet, understryker Tuva Novotny att ”Borg vs McEnroe” inte är en dokumentär.

– Det är ett område som kräver extra skärpa och respekt. Samtidigt är det fortfarande fiktion – vi gör inte en dokumentär och i det kan man också tillåta sig att göra en dramatisering baserad på en verklig historia.

Filmens manus är skrivet av Ronnie Sandahl och ”Borg vs McEnroe” regisseras av Janus Metz Pedersen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter