Oleg Sentsov döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad
Kritiserade Rysslands annektering av Krim – nu fängslas filmskaparen.

Den ukrainske filmskaparen Oleg Sentsov har dömts till 20 års fängelse i Ryssland för terrorbrott.

En rysk domstol dömde på tisdagen regissören för att ha drivit en terrorcell på Krimhalvön och för att planerat attacker mot den ryska staten.

En kritisk röst

Sentsov, som växte upp på Krim, har varit en uttalad kritiker av Rysslands annekterande av halvön och stöttade de ukrainska Majdanprotesterna. Flera internationella röster har kallat åtalet mot honom för ett jusitiemord, ett politiskt motiverat åtal efter hans pro-ukrainska hållning.

Oleg Senstov arresterades på Krim våren 2014 av rysk säkerhetspolis, och fördes till Moskva för rättegång. Den internationellt framgångsrike regissören har hela tiden hävdat sin oskuld, och att Ryssland saknar jurisdiktion på Krimhalvön.

Krav på frihet

Flera människorätts- och filmorganisationer har krävt att Oleg Sentsov friges. Bland andra har Amnesty International, Europeiska Filmakademin och Ryska filmförbundet ställt sig bakom regissören.

Under året som gått har även tunga branschnamn som Pedro Almodovar, Mike Leigh och Stephen Daldry uttalat sitt stöd för Sentsov. Även den ryske regissören Nikita Michailkov, som har nära band till president Vladimir Putin, har sagt offentligt att Sentsov borde friges.

Den 39-årige regissören är bland annat känd för filmen ”Gamer” från 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer