Gabriela Pichler regerade årets Guldbaggegala med ”Äta sova dö”. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Gabriela Pichler: ”Film kan förändra världen”

Uppdaterad
Publicerad
”Äta sova dö”-regissören Gabriela Pichler var den stora segraren på årets Guldbaggegala. Själv hoppas hon öppna dörrar för nya berättelser inom svensk film.

Det har varit en omtumlande kväll för Gabriela Pichler. Guldbaggegalan 2013 blev ett enda långt segertåg för den debuterande regissören, som fick gå upp flera gånger för att hämta hem de tunga priserna för ”Äta sova dö”. Filmens storslam innebär att det är första gången på 15 år som galan domineras så totalt av debutfilm.

När Kulturnyheterna träffar Pichler direkt efter galan är hon fortfarande tårögd av glädje. Samtidigt säger hon att förhoppningarna på filmen alltid varit högt ställda.

– Ända från början har vi haft siktet väldigt högt inställt. Vi ville röra om lite i svenskt filmklimat och det tycker jag att vi har gjort. Men när man får sådana här priser blir man ändå lite paff, säger hon.

Hoppas slå upp dörrar

I sitt första tacktal under kvällen pekade Gabriela Pichler på att fler måste få möjlighet att göra film. Och kanske har hon med årets succé slagit upp dörren för filmare som vill göra något annat än filmer om svensk medelklass?

– Det hoppas jag verkligen. Det finns så många nivåer, som att filmhögskolan kan börja tänka på vad de tar in för folk. Precis som man gör när det gäller kön och etnicitet – att klass också är en faktor.

Att fler ska få chansen att göra film har större betydelse än man kan tro, menar Gabriela Pichler.

– Det är en demokratifråga. Den som har kameran har också makt att beskriva andra människor och samhället vi lever i, och det görs oavsett om det är omedvetet eller medvetet. Just nu är det ganska homogent vilka som har den makten, så det är jävligt viktigt att vi är medvetna om det. Och att vi också påverkar vad det är för människor vi ser på vita duken eller vad det är för historier som berättas. I förlängningen tycker jag att film kan förändra världen.

Hela listan över vinnarna på årets Guldbaggegala hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer