Foto: TT

Kvinnornas protestklädsel under gala kritiseras av McGowan

Uppdaterad
Publicerad

Meryl Streep är en av de kvinnliga skådespelare som meddelat att de under Golden Globes-galan i januari kommer att bära svarta kläder i protest mot höstens avslöjanden om sexuella trakasserier i Hollywood. Men Streep kritiseras nu hårt av skådespelaren Rose McGowan: ”Er tystnad är problemet. Ni tar emot ett falskt pris och ser inte till att något verkligen förändras.”

Förra veckan meddelade de kvinnliga skådespelare som nominerats till Golden globe-galan 7 januari att de kommer att vara svartklädda i protest mot den flodvåg av avslöjanden om sexuella trakasserier i Hollywood som följde på höstens vittnesmål om hur producenten Harvey Weinstein förgripit sig på ett stort antal kvinnor.

Höstens turbulens i den amerikanska filmbranschen har också lett till att organisatörerna bakom SAG-galan i slutet av januari, där amerikanska filmskådespelare belönas för sina insatser, beslutat att bara anlita kvinnliga presentatörer.

”Er tystnad är problemet”

Initiativen kritiseras nu hårt av en av förgrundspersonerna i #metoo-rörelsen – skådespelaren Rose McGowan, som var en av de första att öppet anklaga Weinstein, enligt Hollywood Reporter.

På Twitter anklagade hon i helgen Meryl Streep, som en gång refererade till Harvey Weinstein som “Gud” i ett tacktal och arbetade med honom i filmer som En familj – August: Osage County och Järnldyn, för att vara en hycklare:

”Skådespelare som Meryl Streep, som inte hade några problem med att arbeta för Svinet, bär svarta kläder @GoldenGlobes som en tyst protest. Er tystnad är problemet. Ni tar emot ett falskt pris och inte se till att något verkligen förändras. Kanske skulle ni istället bära Marchesa?”, skrev McGowan på Twitter.

Marchesa är Harvey Weinsteins numera ex-frus klädmärke, som innan skandalen bröt ut var mycket populärt bland de kvinnliga Hollywoodskådespelarna.

Rapace: ”Kvinnor har spelat spelet”

Rose McGowan är inte heller den enda som kritiserat kvinnliga skådespelare i filmbranchen för hyckleri. I en intervju i Svenska dagbladet i helgen talade den svenska skådespelaren Noomi Rapace om hur kvinnornas ansvar har saknats i debatten om övergrepp efter #metoo.

– Det är många kvinnor som har spelat in i spelet och klättrat. De har klivit in och varit delaktiga i gamet och använt det till sin fördel, sa hon till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.