Ruben Östlund tillsammans med teamet bakom filmen ”Turist” och skådespelare från filmen. Foto: SVT

Rubens tredje raka i Cannes

Publicerad

I år är festivalen mer närsynt än vanligt, det är ovanligt mycket västerländsk film, konstaterar Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

Eftersom fransoserna vet att Frankrike är universums centrum, är det i synnerhet en hel del franskt på festivalen. Som exempelvis ”Farväl till språket”, den gamle Nya vågen-legenden Jean Luc Godards senaste skapelse, som är med och fajtas om den åtråvärda Guldpalmen.

Godard har hunnit bli 83 år gammal, vilket är en anmärkningsvärd ålder till och med för tävlingen om Guldpalmen som ofta får kritik för att vara just för mossig – och för gubbig.

”Inte direkt ståpäls”

Och det är ju sant. Man får ju inte direkt ståpäls av att se gamla uvar som Ken Loach, och Mike Leigh i startfältet men gedigen film gör de ju i alla fall. Dessutom har just tävlingssektionen aldrig varit menad att vara en avantgardistisk tillställning.

Det är bara en av många sektioner, i en av många stora festivaler.

Och jag kan ändå inte låta bli att se fram emot kanadensiske David Cronenbergs attack på Hollywoods stjärnkult i ”Map to the stars”. För övrigt en av hela tre kanadicker i tävlingen – även alltid spännande regissörerna Atom Egoyan och underbarnet Xavier Dolan.

Kvinnor i främsta sidosektionen

Fler kvinnor hittar vi i den främsta sidosektionen, kallad Un certain regard – vilket fritt översatt betyder ungefär filmer som är lite eljest.

Här hittar vi en av mina absoluta favoriter, österrikiska Jessica Hausner. För fem år sedan smiskade hon den katolska kyrkan i dramat ”Miraklet i Lourdes”, och nu kommer hon med en biografisk film om poeten Heinrich von Kleist. Det låter kanske inte så eggande, biopics brukar ju som sagt vara rätt fyrkantiga, men eftersom det är Hausner, är mina förväntningar ändå på topp.

Vår egen Ruben

Och, icke att förglömma, i samma sektion hittar vi vår egen Ruben Östlund. De flesta svenska regissörer är aldrig i närheten av att få medverka här. Ruben gör det för tredje filmen i rad – vilket är ett enastående svenskt rekord. Han är här med dramat ”Turist”, eller ”Force Majeure” som den heter på utländska, och precis som hans tidigare filmer bjuder den på spännande psykologi och råddiga relationer. Den här gången i de franska alperna.

Jag ska träffa Ruben Östlund i helgen och prata Cannes, mansrollen och skilsmässor. Resultatet får ni se i Kulturnyheterna på måndag, men vi kommer att ha mycket annat från Cannes innan dess, i våra tv-sändningar och här på webben såklart.

Missa inte det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes 2014

Mer i ämnet