Lene Cecilia Sparrok fick en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll Foto: TT

Sameblod slog Solsidan – fick publikens pris

Publicerad

Sameblod slog Solsidan och tog hem publikens pris.
Filmen fick också baggar för Bästa manus – ett arbete som har handlat om att lyssna på verkliga människors verkliga historier. Och Bästa kvinnliga huvudroll.
– Det var många som sa till mig att jag representerar hela det samiska folket, säger Lene Cecilia Sparrok.

Trots att Solsidan blev 2017 tveklöst mest sedda film på bio, gick publikens pris till Amanda Kernells Sameblod. Regissören prisades själv också för Bästa manus.

– Jag kämpar med att hålla tårarna tillbaka, säger hon bakom scenen direkt efter att ha tagit emot Guldbaggen.

– Jag är väldigt glad över att ha fått berätta den här berättelsen. Det känns viktigt att tacka dem jag har pratat med i arbetet. Det är en stor dos verklighet i det här, och det känns fint att få ett pris för det.

Stående ovationer

Både Lene Cecilia Sparrok och hennes lillasyster Mia Erika Sparrok var nominerade i kategorierna Bästa kvinnliga huvudroll respektive Bästa kvinnliga biroll. Båda två för en filmdebut. Lene Cecilia tog hem priset. Publiken reste sig när hon gick upp på scenen och det blev ett tårfyllt tacktal.

– Till min lillasyster, det här är lika mycket ditt pris som mitt, sa hon.

I Kulturnyheternas sändning efter galan svarar Lene Cecilia Sparrok på frågan om varför Sameblod är en viktig historia att berätta:

– För att den är sann. Den romantiserar inte den samiska kulturen. Det här är en viktig del av vår historia och det är viktigt att den kommer fram.

– Det var många som sa till mig innan, du representerar det hela det samiska folket. Men jag tänkte inte så mycket på det.

Slog Solsidan

Amanda Kernell kommenterar det faktum att Sameblod röstades fram av publiken, trots att den i början bara gick upp sex stycken SF-biografer.

– Det är klart att det är överraskande om man ser det i det längre perspektivet. I början fick vi höra mycket att ”vem skulle vilja se det här?” och så.

– Vi har en väldigt berörd och engagerad publik. Både i och utanför Sápmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen 2018

Mer i ämnet